Sortinformation, äpple | |||||||||
Namn | Ursprung | Zon A2 | Zon P60 | Tid | Mogningstid | Karaktär och smak | Utseende | Landskapsäpple | |
Agnes | Balsgård, Skåne 2014 | I-III | Sommar | Mitten av augusti, håller 3-4 veckor | Grovt saftigt fruktkött. Mycket aromatiskt. | Medelstort rött äpple | |||
Alexander | Ryssland/Turkiet, 1700-tal | II-V | VI | Höst | Slutet av september, kan lagras till december | Mört, saftigt, sött, svagt syrligt.Obetydlig arom. | Stort, koniskt, rött äpple | ||
Alice | Balsgård, Skåne 1963 | I-V | VI | Sommar | Slutet av augusti, kort hållbaret | Gräddvitt, fint, mört, saftigt fruktkött. Både sött och syrligt. Jordgubbsarom. | Medelstort rött äpple | ||
Amorosa | Sverige, röd form av Aroma | I-IV | Höst | Augusti, håller till jul | Fast, saftigt, något sött. Fin syrlighet med utsökt arom. | ||||
Andreas Eple | |||||||||
Anisovka | Ryssland, början av 1800-talet | I-VI | VII | Höst | September, kan lagras till december | Saftigt med en frisk vinsyrlig sötma. Bra för nordliga trakter | |||
Anna | Kärnsådd från Järfälla | I-III | Vinter | Håller till januari-februari | Fast, saftigt och mycket syrligt fruktkött | Gröngult | |||
Antonovka | Ukraina, 1700-tal | II-VI | VII | Höst | Början av oktober, håller någon månad | Grönvitt fruktkött, fast, mindre saftigt, syrligt med svag sötma. Aromrikt. | Stort, knöligt, blont äpple | ||
Arnmans gula höstkalvill | Frankrike ca 1840 | I-III | Sommar | Slutet av augusti, håller några veckor | Rätt fast, saftigt, sött, något syrligt. Fin arom. | ||||
Aroma | Balsgård, Skåne 1947 | I-III | V | Höst | Slutet av september, kan lagras till december | Friskt, välsvarvat, krispigt och smakfullt | Skånes landskapsäpple | ||
Arreskov | Fyn, Danmark, 1850-tal | I-III | Höst | Slutet av september, håller några veckor | Mört, luftigt, saftigt, sött, inte så syrligt,kan bli glasigt | Stort gult äpple med röda/lilarosa strimmor | |||
Arvidsäpple | Tynnelsö, Sörmland, mitten av 1800-talet | II-V | Sommar | Början av augusti, ingen hållbarhet | Mört, saftigt, sötsyrligt, god arom | ||||
Aspa | Aspa gård i Närke, 1860-talet | I-III | Sommar | Början av september, kort hållbarhet | Löst, fint kött, saftigt, vinsyrligt. God arom. | ||||
Belle de Boskoop | Holland 1850-talet | I-III | Vinter | Mognar i november, kan lagras till mars/april | Fast kött, sött med stark frisk syrlighet | Triploid | Stort | ||
Bergvik | Hälsningland 1800-tal | I-IV | Höst | Slutet av september, kan lagras till januari | Saftigt, sött och vinsyrligt | Hälsinglands landskapsäpple | |||
Bergian | Okänt, gammalt | I-IV | Höst | Mitten av september, håller några veckor | Kryddig arom, mört, saftigt, sött svagt syrligt | Stort rött och gult äpple | |||
Berner Rosenäpple | Bern, Schweiz, 1880-tal | I-III | Vinter | Början av oktober, håller till mars eller längre | Fast, senare mört, liten syra, kryddig arom | ||||
Billinge | Västergötland tidigt 1900-tal | I-III | Sommar | Slutet av augusti, håller ca tre veckor | Syrlig hushållsfrukt | ||||
Birgit Bonnier | Balsgård, Skåne 1992 | I-IV | Höst | Slutet av september, håller till slutet av oktober | Fast, saftigt med framträdande sötma | Rött, medelstort | |||
Bismarck | Okänt, 1800-tal | I-III | Vinter | Början av december, håller till februari | Mört, saftigt, syrligt. God svag arom. | ||||
Björnegårdsäpple | Lidköping lutet av 1800-talet | I-III | Höst | Början av september, håller till oktober | Vitt, mjällt, saftigt, aromatiskt. Smaken påminner om ananas och smultron. | ||||
Blenheim | England 1820-tal | I-III | Vinter | November, håller till april | Fast, något grovt, aningen sött, ganska syrligt. Kryddig arom. | Mycket stort äpple | |||
Bodil Nergaard | Lolland, Danmark 1850-tal | I-III | Vinter | Mitten av oktober, håller till mars | Fast, senare mört, god kryddig arom, lite vinsyrligt | Litet gult äpple | |||
Boiken | Bremen 1800-tal | I-III | Vinter | Slutet av december, kan lagras till juni | Vitt fruktkött, fast, sött och syrligt | Mjukt kantigt, gulgrönt med körsbärsröd solsida | |||
Borgherre | Tyskland 1800-tal | I-III | Höst | Mitten av oktober, håller till nyår | Mört, saftigt, svagt sött och syrligt. Kan bli glasigt. | Stort äpple, kallas även Bullerhus för att kärnorna rasslar | |||
Borsdorfer | Tyskland/England 1700-tal | I-III | Vinter | Början av november, håller till februari eller längre | Fast, saftigt, sött och syrligt | ||||
Bramley | England tidigt 1800-tal | I-III | Vinter | Mitten av oktober, håller till april | Stark syrlig smak. Grovt, mört, saftigt, något sött. Matlagningsäpple. | Stort grönt | |||
Brita Horn | Krusenbergs herrgård, Uppsala, tidigt 1900-tal | I-IV | Höst | Början av oktober, håller minst en månad. | Mört, saftigt, sött och syrligt. Aromrikt. | Brunrosa-brunröd | |||
Brunnsäpple | Halland/Skåne, 1700-tal | I-IV | Höst | Mitten av oktober, håller till nyår | Fast, senare mört, saftigt, sötsyrligt. Svag men god arom. | Hallands landskapsäpple | |||
Börringe | Skåne | I-VI | Höst | Oktober, håller några veckor | Mört och saftigt med ädel smak | ||||
Charlamovsky | Ryssland 1700-tal | I-VI | VII | Höst | September, kort hållbarhet | Gräddvitt, grovt kött. Mört, saftigt med tydlig syra. Lite kryddig arom. | Rödstrimmigt. Högt plattrunt. | ||
Charles Ross | England 1886 | I-III | Höst | Oktober, håller till jul | Mört, grovt, saftigt, sötsyrligt. Kryddig arom. Kan bli glasigt. | ||||
Cherry Cox | England 1825 | I-III | Vinter | Slutet av oktober, håller till januari | Sötsyrligt med en arom som påminner om honung, nötter, päron och banan | Starkt rödstrimmig form av Cox Orange. Litet plattrunt. | |||
Cludius Höstäpple | Tyskland 1800-tal | I-III | Höst | Mitten av september, håller någon månad | Fast, mycket saftigt, sött och vinsyrligt. God kryddig arom. | ||||
Cortland | |||||||||
Cox Orange | England 1825 | I-III | Vinter | Slutet av oktober, håller till januari | Sötsyrligt med en arom som påminner om honung, nötter, päron och banan | Litet plattrunt | |||
Cox Pomona | Ev. England 1800-tal | I-IV | Vinter | Slutet av oktober, håller till februari | Blekgult, något grovt, mört, saft, sötsyrligt. Hög, lite kryddig arom. | Stort, rött och femkantigt | |||
Danziger Kantäpple | 1700-tal | I-II | Vinter | Början av oktober, håller till januari eller längre | Saftigt, sött, något syrligt | Vackert rött, kantigt | |||
Discovery | England 1962 | I-III | Sommar | Slutet av augusti, håller ca en månad | Gräddvitt, ibland rosigt kött. Mört, saftigt, sött. Smaken påminner om jordgubbe. | Klarröd täckfärg. Plattrunt. | |||
Domö Favorit | Västergötland 1870-tal | I-III | Sommar | Början av september, håller några veckor | Mört, saftigt, sött, lätt vinsyrligt. | ||||
Dottevikinga | Värmland 1970-tal | I-IV | Vinter | Slutet av oktober, håller till mars eller längre | Fast, senare mört, saftigt, sött, rätt syrligt. God arom. | ||||
Drakenberg | Närke slutet av 1800-talet | I-III | Höst | Slutet av september, håller till december | Mört, saftigt, sött, syrligt. God arom. | ||||
Dronning Louise | Danmark 1800-tal | I | Vinter | Slutet av November, kan lagras till april | Fast, saftigt, sött, svagt vinsyrligt. | Litet äggrunt med strimmig täckfärg | |||
Druväpple | Fullerö säteri, Västmanland, 1700-tal | I-III | Höst | Slutet av september, håller ca en månad | Gräddvitt kött som kan ha en rosa ton. Fint, krasigt, saftigt och sötsyrligt. Härlig smak. | ||||
Duvboäpple | Funnet i Duvbo, Sundbyberg, Stockholm 1987 | I-III | Vinter | Oktober, kan lagras några månader | Saftigt, krispigt med härlig syra | Stort äpple | |||
Ecklinville | Nordirland, 1700-tal | I-III | Höst | Början av oktober, håller till december | Fint, mört, saftigt, sött lite syrligt. Svag arom. | ||||
Edsbergs Rambour | Okänt, 1600-tal | I-II | Sommar | Mitten av augusti, kort hållbarhet | Gräddvitt, fast fruktkött. Saftigt och vinsyrligt. Aromrikt. | Stort | |||
Edsele | |||||||||
Eir fra Sogn | Norge | Sommar | Augusti/september kan lagras en månad | Frisk arom, sött, honungssmak | Plattrundt, gult med röda strimmor | ||||
Eldrött Duväpple (Pigeon) | Fyn, Danmark 1800-tal | I-II | Vinter | Mitten av oktober, håller till mars | Fast, saftigt, sött, lite syrligt. Ibland mandelsmak. | Litet, rött. | |||
Elise | Holland 1974 | I-II | Vinter | December, håller till mars | Saftigt, sött, rätt syrligt. God arom. | ||||
Eneroths Klaräpple | Ryssland 1600-tal? | II-IV | Höst | Slutet av september, håller några veckor | Fast, sötsyrligt | ||||
Eva-Lotta | Balsgård, Skåne 1992 | I-III | Höst | Slutet av september, håller till februari | Saftigt med söt, mild arom. | Röd täckfärg | |||
Fagerö | Västmanland 1880-tal | II-IV | Höst | Slutet av september, håller till november | Saftigt, sötsyrligt | Västmanlands landskapsäpple | |||
Farmors Juläpple | Ångermanland tidigt 1900-tal | I-VI | VII | Höst | Slutet av oktober håller till jul | Vitt kött, löst och saftigt. Sötsyrligt med svag arom. | |||
Fiholmsäpple | Fiholms säteri, Sörmland | I-II | Höst | Slutet av september, håller några veckor | Mört, saftigt, sötsyrligt | ||||
Fiholms Ribston | Okänt, funnet på Fiholms säteri | I-II | Vinter | Slutet av oktober, håller till februari | Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. Svag arom. | ||||
Filippa | Fyn, Danmark 1880-talet | I-IV | Höst | Slutet av september, håller till januari eller längre | Fint, mört, saftigt, sötsyrligt | Gröngult, doftande | |||
Flower of Kent | Mjöligt, lite syrligt. Köksäpple. | Päronformat | |||||||
Flädie | Skåne ca 1860 | I-II | Höst | Början av oktober, håller till december | Mört, saftigt, svagt sötsyrligt. Svag arom. | ||||
Fredrik | Balsgård, Skåne 1988 | I-III | Vinter | Slutet av oktober, håller till mars-april | Krasigt, saftigt, sött, rätt syrligt. God kryddig arom. | ||||
Fredriksdals Äpple | Troligen Fredriksdals gård, Helsingborg | I | Vinter | November, håller några månader | Gulvitt fast kött, svagt syrlig arom. | Gröngul grundfärg. | |||
Friedrich von Baden | Baden-Baden Tyskland 1894 | I-II | Höst | Mitten av september, håller till slutet av oktober | Mört, mycket saftigt, sött, något syrligt. Kan bli glasigt. | Stort gröngult äpple | |||
Frösvidal | Frösvidal, Närke. Mitten av 1800-talet. | Sommar | Mitten av augusti, håller några dagar | Mört, saftigt, sött. God arom. Kan bli glasigt. | |||||
Frösåker | Frösåkers gård, Västmanland | II-IV | Höst | Slutet av oktober håller till december | Fast, senare mört. Saftigt, sött, vinsyrligt. Kan bli glasigt. | Gröngul grundfärg | |||
Fullerö | Fullerö säteri, Västmanland, 1860-tal | I-IV | Höst | Slutet av september håller ett par månader | Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. | Blont, plattrunt | |||
Fågelbro | Uppland , finns i Ekebyhovsparken | Rött, mycket kantigt | |||||||
Fågelsta | Okänt, troligen Fågelsta gård, Sörmland | I-III | Sommar | Början av september, kort hållbarhet | Vitt kött, löst, svagt syrligt. | ||||
Förlovningsäpple | |||||||||
Galloway | Skottland, 1800-tal | I-II | Höst | September, kort hållbarhet | Krasigt, saftigt, sötsyrligt. Hög arom. | Stort gult, plattrunt | |||
Gerby Kanel | Västergötland | VII | |||||||
Gimmersta | Gimmersta gård, Sörmland | Höst | Början av oktober, håller till december | Mild vinsyrlig smak. | Gul grundfärg, rödstrimmig | ||||
Gimo | Uppland , finns i Ekebyhovsparken | ||||||||
Golden Noble | England, slutet 1700-talet | I-III | Höst | Slutet av oktober håller till december | Fast och grovt kött med stark syra. Egendomlig kryddig arom. | Stort gult, plattrunt | |||
Grahams Jubileumsäpple | England 1890-tal | I-II | Vinter | November, håller till januari | Fast kött med svag syra och sötma | Stort | |||
Granatäpple | Troligen Halland | I-III | Höst | Början av oktober, håller till november | Mört, saftigt, sött, svagt syrligt | ||||
Gravensteiner | Danmark 1700-tal | I-II | Höst | Mitten av september, håller till mitten av december | Krasigt, saftigt med sötma och syrlighet. Härlig arom! | Triploid | |||
Gravensteiner, röd | Danmark 1700-tal | I-II | Höst | Mitten av september, håller till mitten av december | Krasigt, saftigt med sötma och syrlighet. Härlig arom! | Triploid | |||
Greve Pers Bordsäpple | Troligen Grännatrakten, 1800-tal | I-IV | Sommar | Mitten av augusti, kort hållbarhet | Mört, saftigt, svagt sött, syrligt. | Stort, ljusgrönt, rödstrimmigt | |||
Grågylling | Okänt, gammalt | I-V | Höst | Slutet av september, håller till november | Grönvitt fruktkött, mört, saftigt, sötsyrligt | ||||
Grågylling från Skokloster | Okänt, gammalt | I-V | Höst | Slutet av september, håller till november | Grönvitt fruktkött, mört, saftigt, sötsyrligt | ||||
Grängesberg | Västmanland | Höst | Tidigt höstäpple | Krispigt. Bra mustäpple. | |||||
Gubbäpple | Sverige 1600-tal | I-IV | Höst | Mitten av september, håller en månad | Krasigt, saftigt, sött, rätt syrligt. | Stort rött | |||
Gul Richard | Tyskland 1700-tal | I-III | Vinter | November, godast t o m nyår | Mild kryddig arom med sötma och syra i god balans | Gul efter lagring | |||
Guldparmän | Troligen England | I-II | Vinter | Slutet av oktober, håller till mars | Rätt saftigt. Fin balans mellan sötma och syrlighet | Gulorange | |||
Gyllenkroks Astrakan | Östergötland 1800-tal | II-IV | VII | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Saftigt, sötsyrligt med en aning kryddighet. Kan bli glasigt. | Östergötlands landskapsäpple | ||
Gyllene Kitajka | Ryssland 1907 | i-V | VII | Sommar | Början av augusti, håller någon vecka | Mycket fast, saftigt och sött med liten syra | Litet och gyllengult | ||
Gylling från Ekebyhov | Troligen från Ekebyhov, Uppland | I-III | Vinter | November, håller till april | |||||
Grönelid Astrakan | Västergötland | Koniskt | |||||||
Grönsö | Grönsö slott, Uppland, 1800-tal | I-II | Sommar | Början av september, håller några veckor | Fast fruktkött, saftigt, sött, svagt syrligt | Gulvitt med lilarosa strimmor | |||
Göteborgs Flickäpple | Okänt, spridd i Göteborgstrakten | I-III | Höst | Oktober, håller någon månad | Löst kött, svagt syrligt. | Vackert, rött | |||
Hampus | Okänt ursprung, 1700-tal | I-IV | Sommar | Slutet av augusti, kort hållbarhet | Mört, saftigt, sött, härlig arom | Litet, plattrunt, gulgrönt med små röda strimmor | |||
Hanaskog | Skåne 1873 | I-III | Sommar | Mitten av september, håller några veckor | Frisk, något syrlig smak | Stort äpple | |||
Harberts Renett | Tyskland, tidigt 1800-tal | I-III | Höst | Slutet av september, kan lagras till februari | Krasigt, saftigt, sötsyrligt. | Mycket stort | |||
Hedemora | Hedemora, Dalarna, 1880-tal | I-IV | Höst | Oktober, kan lagras till januari | Mört, saftigt med mild sötsyrlig smak | Gult, medelstort | |||
Hedenlunda | Södermanland, början 1800-talet | I-IV | Sommar | Början av september, kort hållbarhet | Saftigt, sötsyrligt | Grönt | |||
Himmelstalund | Norrköping, Östergötland | I-III | Höst | Slutet av september, kan lagras till december | Krasigt, saftigt, milt, sötsyrligt | ||||
Holländare | Okänt | I-IV | Höst | Början av oktober, rätt lång hållbarhet | Fast, sött, ganska syrligt. Svag arom. | Stort – mycket stort äpple | |||
Holsteiner Cox | Tyskland 1920 | I-II | Vinter | Början av november, kan lagras till januari | Krasigt, saftigt, sött och syrligt. Aromen påminner om ananas och päron. | ||||
Hornsberg | Småland 1800-tal | I-VI | Sommar | Mitten av augusti, kort hållbarhet | Vitt, mört, saftigt, sött. God arom. Kan bli glasigt. | Smålands landskapsäpple | |||
Husmoder | 1700-tal | I-II | Vinter | Början av november, håller till februari | Fast, senare mört, saftigt, sött med viss syrlighet. Hushållsäpple. Kan drabbas av pricksjuka. | Mycket stort. | |||
Härnevi | Enköping, Uppland, kärnsådd 1986 | I-V | Sommar | Slutet av augusti, håller några veckor | Mört, saftigt, sötsyrligt, aromatiskt. Blir ofta glasigt. | ||||
Hörningsholm | Hörningsholm, Södermanland, tidigt 1800-tal | I-II | Höst | Mitten av september, håller en månad | Fast, saftigt, sötsyrligt. God arom med ton av päron. | ||||
Hösthampus från Ulriksdal | |||||||||
Iglabo Stött | Västergötland, ca 1800 | I-II | Höst | Början av oktober, håller ett par månader | Krasigt, saftigt, sötsyrligt med god arom. | Mycket stort | |||
Ingrid Marie | V | Variant, se Karin Schneider | |||||||
Ivö | USA 1920-tal | I-II | Vinter | Början av oktober, håller till februari | Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. Hög arom. I USA heter äpplet Monroe Seedling. | ||||
Jamba | Tyskland 1954, korsning James Grieve – Melba | I-IV | Sommar | Början av september, håller en dryg månad | Krasigt, saftigt, sött, rätt syrligt. Fin arom. | ||||
James Grieve | Edinburgh 1890 | I-IV | Höst | Slutet av september, håller till november | Mört, saftigt, sött med fin syra. Härligt ätäpple. | ||||
James Grieve, röd | Edinburgh 1890 | I-IV | Höst | Slutet av september, håller till november | Mört, saftigt, sött med fin syra. Härligt ätäpple. | ||||
Johannes Röd Höst | Schweiz | I-V | Höst | Slutet av september, håller till november | Krasigt, mycket saftigt, sött, rätt syrligt. Fruktköttet kan få en rosa ton. | ||||
Josefiner | Sverige, tidigt 1800-tal | II-III | Sommar | Slutet av augusti, kan lagras ca tre veckor | Kryddig arom, saftigt och sötsyrligt. Rosigt fruktkött. | Rödkindat äpple med gul grundfärg. | |||
Julita Gylling | |||||||||
Jäder | |||||||||
Jättemelon | En storfruktig melon | ||||||||
Kalmar Glasäpple | Sverige, 1700-tal | I-IV | Vinter | Början av oktober, kan lagras till februari | Krasigt, mycket saftigt, sött med viss syra. Påminner om ananas. | ||||
Kanadarenett | Okänt ursprung, 1700-tal | I | Vinter | Februari, håller till våren | Saftigt, ganska sött, måttligt syrligt | ||||
Kaniker | Okänt ursprung | I-IV | Sommar | Slutet av augusti, håller några veckor | Mört, saftigt, sötsyrligt. | ||||
Karin Schneider | Danmark | I-III | Vinter | Slutet av oktober, kan lagras till februari. | Kraftigt rödskalig variant av Ingrid-Marie | ||||
Katja | Balsgård, Sverige 1947 | I-IV | Sommar | Slutet av augusti, håller någon månad | Mört, saftigt, tydligt sött med liten syra | Rött, koniskt, medelstort | |||
Kavlås | Kavlås gård, Västergötland, 1820-talet | I-IV | Höst | Slutet av september, håller till november | Mört, lite grynigt, saftigt, sött. Något syrligtmed god arom | Västergötlands landskapsäpple | |||
Kesäter | Kesäters gård, Sörmland | II-III | Vinter | Mitten av oktober, håller till mars | Fast fruktkött som är sött och syrligt | Litet gult plattrunt äpple | |||
Kim | Balsgård 1976 | I-III | Vinter | Mitten av oktober, håller till mars | Fast, saftigt, balans mellan sötma och syra. Lingonarom. | Ganska stort rött äpple | |||
Kinnekulle Kantäpple | Kinnekulle, Västergötland | I-II | Höst | Slutet av september, håller ett par månader | Gräddvitt fast fruktkött, svagt syrligt. | Stort, lite knöligt gröngult äpple | |||
Klinckowström | I fruktplanteringen på Stafsunds gård, Ekerö, finns också på Ekebyhov, ursprungligt namn okänt | I-III | Höst | September | |||||
Knektlyckan | Lokalsort från gudhem, Västergötland | I-II | Höst | September | Gott ätäpple | Liknar Antonovka. | |||
Kramfors | Öd nära Kramfors, Ångermanland, 1920 | II-IV | VI | Höst | Slutet av september, håller en eller ett par månader | Fast fruktkött. Saftigt, sött, svagt syrligt. | Ångermanlands landskapsäpple | ||
Krusenberg | Uppland 1800-tal | I-III | Sommar | Mitten av augusti, kan lagras några veckor | Gulvitt mört fruktkött. Saftigt, sötsyrligt. | Ljusgult, medelstort sommaräpple | |||
Kållandsö | Okänt ursprung 1800-tal | I-II | Vinter | Mognar i mitten av oktober, lång hållbarhet | Gräddvitt fruktkött, mört, saftigt, sött svagt syrligt | Stort gulgrönt äpple med röd solsida | |||
Landskrona | Finns i Fredriksdals genbank | I-II | Stort gröngult äpple | ||||||
Lanes Prince Albert | England 1840-tal | I-IV | Vinter | Början av november, kan lagras till februari eller längre | Grönvitt fast fruktkött, saftigt, svagt sött och syrligt | Medelstort – stort | |||
Langeland | Danmark 1700-tal | I-II | Höst | Slutet av september, håller till november | Blekgult mört fruktkött. Saftigt, rätt syrligt, något sött. | Avlångt äpple som kan bli mycket stort | |||
Langtons Makalösa | England, 1809 | I-IV | Vinter | Början av oktober, håller till mars | Saftigt och sött med kryddig arom och härlig syra. Bäst smak odlat i Mellansverige. | ||||
Leckö Astrakan | Leckö Kungsgård tidigt 1900-tal | I-II | Höst | September, håller till oktober | Vitt fint fruktkött som är saftigt. | ||||
Leiknes | |||||||||
Lindesbergs Astrakan | Lindesberg, Västmanland, 1890 | II-IV | Sommar | Augusti, kort hållbarhet | Rödrandigt äpple, litet, plattrunt | ||||
Lobo | Kanada 1898 | I-V | VI | Höst | Början av oktober, håller december ut | Rosafärgat fruktkött med jordgubbsarom. Fint, mört, saftigt och sött med svag syrlighet. | Medelstort till stort mörkrött äpple med tjock, segt, daggigt, fett skal | ||
Lomma | Skåne | ||||||||
Long Guan | Kina | VII | Höst | Sen höst, kan lagras till januari | Mycket sött | Smalt, spetsigt koniskt gult och rött äpple | |||
Lord Suffield | Manchester, England, 1820 | I-III | Höst | Slutet av september, kan lagras till december | Saftigt, gamska syrligt. Passar bra till matlagning och must. | Mycket stort | |||
Lundbytorp | Danmark 1913 | I-II | Vinter | November, kan lagras till mars | Sött, fast fruktkött | Klarrött | |||
Läderrenett | Frankrike 1500-tal | I-III | Vinter | Slutet av oktober, håller fram till sommaren | Fast, rätt torrt, sött, lite vinsyrligt | Plattrunt, rostigt | |||
Madam Palm | Okänt ursprung, eventuellt Västergötland | I-III | Höst | September, håller ett par veckor | Mört, sött, saftigt med svag arom | Stort äpple | |||
Maglemer | Lolland, Danmark, 1700-tal | I-IV | Höst | September, håller till jul | Fast och saftigt fruktkött med angenäm vinsyrlig arom | Rödstrimmigt litet äpple | |||
Malmbergs Gylling | Gysinge bruk, Gästrikland, tidigt 1800-tal | I-IV | Höst | Slutet av september, kan lagras till december (januari) | Mört, saftigt, sött. Lite syrligt med ton av smultron. | Gästriklands landskapsäpple | |||
Mantet | Kanada tidigt 1900-tal | I-VI | VII | Sommar | Mitten av augusti, håller någon vecka | Aromatiskt äpple. Viss mandelarom. Sött och saftigt med luftig konsistens. | Rött, medelstort med behaglig doft | ||
Marie-Louise | Härnevi plantskola, Enköping, Uppland | II-III | Vinter | Håller till december-januari | |||||
McIntosh | Kanada, 1800-tal | I-II | Vinter | Slutetav oktober, håller till februari | Saftigt, sött, svagt syrligt. Mycket aromatiskt. | ||||
Melba | Kanada 1868 | I-V | Höst | Början av september, håller några veckor. | Fint, mört, saftigt, sötsyrligt. Kryddig arom. Kan bli glasigt. | Högrött/blårött äpple | |||
Melba, Röd | Kanada 1868 | I-V | Höst | Början av september, håller några veckor. | Fint, mört, saftigt, sötsyrligt. Kryddig arom. Kan bli glasigt. | Kraftigt rödskalig variant av Melba | |||
Mecklenburgs Kantäpple | Tyskland 1800-tal | I-IV | Vinter | Mognar i november, håller till januari | Rödtonat fruktkött som är fast, sött och lite syrligt. | Rött, stort och mångkantigt äpple. | |||
Melon | Tyskland 1700-tal | I-III | Vinter | Mognar i november, håller till våren | Fast fruktkött som kan vara något torrt. Svagt syrligt. | Valsformat, rödstrimmigt | Blekinge landskapsäpple | ||
Melonkalvill | Okänt ursprung, eventuellt Gotland | I-II | Höst | Början av september, håller en månad. | Mört, mindre saftigt, sött. God arom. | Valsformat, rödstrimmigt | |||
Menigasker | Närke | II-III | Vinter | Mognar i december och håller till mars | Vitt och saftigt fruktkött. Hushållsfrukt. | Gult äpple med strimmig röd täckfärg. | |||
Mio | Alnarp 1932 | I-IV | Höst | Mitten av september, håller 2-3 veckor | God jordgubbsarom. Fruktköttet kan vara rosigt. Saftigt. | Rött, medelstortäpple | |||
Moskvas Päronäpple | Ryssland 1800-tal | I-V | VII | Höst | Slutetav september | Smaken drar åt päron. Vinsötsyrligt. | Vackert, rödrandigt, koniskt äpple | ||
Munthes Rosenäpple | Beateberg, Stockholm, 1806 | I-III | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Saftigt, mört, sött, lätt syrligt med kryddarom. | ||||
Mälardalens Vitgylling | Okänt ursprung, 1800-tal | I-IV | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Gräddvitt fruktkött, mört, saftigt, sött med tydlig fin syra och arom | ||||
Mälsåker | Okänt ursprung, odlades på Mälsåker, Sörmland | I-IV | Höst | Slutet av september, håller någon månad | Fast, något torrt, sött, syrligt. God arom. Kan bli glasigt. | ||||
Noors Glasäpple | Okänt ursprung | I-II | Sommar | Början av september, håller några veckor | Fint, fast, saftigt, syrligt med god arom | Litet, plattrunt gult äpple med svag röd täckfärg | |||
Norrstack | |||||||||
Norrviken | Norrköping tidigt 1900-tal | II | Vinter | I början av året, kan lagras | Syrligt, saftigt, svagt grönt fruktkött som kan vara löst. | Litet gulgrönt äpple | |||
Oberländer | Bayern, 1800-tal | I-II | Vinter | Kan lagras till april-maj | Fast, senare mört fruktkött, sött, svagt syrligt. Inte så saftigt men aromatiskt. | Rött och stort | |||
Odensta | Lokalsort från Värmland | ||||||||
Olivia | Lokalsort från Sörmland | ||||||||
Oranie | Sverige 1800-tal | II-V | VII | Höst | Mitten av september, håller en månad | Saftigt, sötsyrligt med fin arom. Kan bli glasigt. | Plattrunt, gulgrönt | Dalslands landskapsäpple | |
Oretorp | Vinter | Januari, kan lagras till våren | Fast gulgrönt fruktkött, saftigt och sötsyrligt med arom. | Gulgrönt med röd solsida | |||||
Per Brahes Drängäpple | Sverige, har odlats bl a på Visingsö | II | Vinter | Kan lagras långt in på vintern | Vackert rött äpple | ||||
Pilot | Tyskland 1988 | Vinter | Vinteräpple, kan lagras åtminstone t o m januari | Fast, saftigt fruktkött med mycket syra och god arom. Trevligt tuggmotstånd. | Knöligt, ojämnt, åsigt, koniskt gult äpple | ||||
P J Bergius (Röd Sävstaholm) | Bergianska trädgården, Stockholm, 1908 | II-VI | VII | Sommar | Slutet av augusti. Kort hållbarhet | Vitt ofta rosigt fruktkött. Saftigt, sötsyrlig arom. | Medelstort rött äpple | Upplands landskapsäpple | |
Purpurröd Vintercousinot | Tyskland 1700-tal | I-III | Vinter | December, kan lagras till februari | Fast och saftigt med en sötsyrlig arom. | ||||
Prinsessäpple | Holland 1700-tal | I-II | Vinter | Slutet av september, håller till mars | Fast, något saftigt, sött, svagt syrligt med en lätt smak av kanel | Avlångt till äggrunt rödstrimmigt | |||
Quarrenden Devonshire | England | I-III | Sommar | Tidigt september, kort hållbarhet | Söt jordgubbsliknande arom | Rött litet äpple | |||
Queen | England 1858 | I-IV | Höst | Mitten av oktober, håller till december | Mört, mycket saftigt, rätt syrligt. Svag arom. | Stort till mycket stort, rödstrimmigt äpple plattrund | |||
Quinte | Kanada 1950-talet (Melba X Early Red Bird) | I-IV | Höst | Slutet av oktober, håller 2-3 veckor | Mört, saftigt, rätt syrligt. Säregen arom. | Äggrunt, något avlångt, täckfärg intensivt scharlakansröd | |||
Ramsta | Lokalsort Sörmland, 1910-tal | I-III | Höst | Slutet av september | Syrlig, frisk smak | Gröngul med sammanflytande röd täckfärg | |||
Rescue (Barnäpple) | Saskatoon, Kanada | I-VI | VII | Sommar | Mitten av augusti, håller ett par veckor | Mört, saftigt, sött. God arom. | Ett mycket litet äggformat rött äpple | Lapplands landskapsäpple | |
Revals Päronäpple | Estland 1700-tal | I-V | VI | Höst | September, kort hållbarhet | Frisk sötsyrlig smak med päronarom. Fast och saftigt fruktkött. | |||
Ribston | Ribston Hall, England, 1700-tal | I-IV | Vinter | Början av november, kan lagras till april | Fast, saftigt, sött med fin syrlighet och sammansatt kryddig arom. | Medelstort, mycket rostigt äpple, gultrött vid mognad | |||
Ringstad | Ringstads gård, Norrköping, 1850-tal | I-IV | Höst | Slutet av september, kan lagras till slutet av november | Grönvitt, saftigt, sött, något syrligt fruktkött | Medelstort rött till röbrunt äpple | |||
Risäter | Risäters gård, Karlstad, tidigt 1800-tal | II-VI | VII | Höst | Början av september, håller en månad. | Saftig konsistens med liten sötma och behaglig vinsyrlighet | Medelstort blont äpple | ||
Rosenhäger | Okänt ursprung | II-III | Höst | Slutet av september, håller till december | Gulvitt fruktkött som ibland kan få en rosa ton. Fint, mört, saftigt, sötsyrligt. | Medelstort, rödstrimmigt äpple | |||
Rossvik | Rossviks gård, Sörmland, 1800-talet | I-III | Höst | Slutet av september, håller någon månad | Grönvitt fruktkött, fast, senare mört, saftigt, sötsyrligt med vindruvsarom. | Ljust gröngul färg med orange kind | |||
Rubinola | Balsgård 2005 (Prima X Rubin) | I-III | Vinter | Mitten av oktober, håller minst till mars | Saftigt, fast, sött och rätt syrligt. God arom. | Orangerött strimmigt äpple | |||
Råby Rubin | Råby gård, Västmanland, 1970 | I-V | Höst | Mitten av septemer, kan lagras till november | Mört, saftigt, sötsyrligt, aromrikt. Ger fin must. | ||||
Rödluvan | Balsgård, Skåne, 1994 (Lobo x Barhatnoe) | I-VI | VII | Höst | September, håller till framåt jul i zon VI | Fast, saftigt, svagt sötsyrligt. God arom. | Jämtlands landskapsäpple | ||
Röd Astrakan | Sverige 1700-tal | I-V | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Fast, saftigt fruktkött, sött med fin syra. Aromrikt. | Rött äpple | |||
Röd Höstkalvill | Tyskland/Frankrike, 1500-tal | I-III | Höst | Slutet av september, håller till november | Ofta starkt rosigt fruktkött, något torrt. Sötsyrligt med hallonarom. | ||||
Röd Stettiner | |||||||||
Röd Vinterkalvill | Okänt ursprung, 1600-tal, en av Europas äldsta äppelsorter | I-III | Vinter | November, håller till februari- mars | Starkt kantigt mörkrött äpple | ||||
Rött Järnäpple | Tyskland, 1500-tal | I-IV | Vinter | December, håller till april | Fast, saftigt, svagt sött och syrligt fruktkött. Hög arom. | Brunröd täckfärg vid plockning, senare klarröd | |||
Rött Kaneläpple | Ryssland | I-VI | Höst | Början av september, håller till november | Fint, mört, saftigt, vinsyrligt fruktkött med kanelarom. | Härjedalens landskapsäpple | |||
Rött Vinäpple | Sommar | Sommaräpple med kort hållbarhet | Svag smak och arom, blir fort mjöligt. Fantastiskt rödflammigt kött. | ||||||
Salaholmsäpple | Okänt ursprung, 1700-tal | I-II | Vinter | December, håller till våren | Fast, saftigt och vinsyrligt | ||||
Samo | Finland 1981 (Melba x Huvitus) | I-V | VI | Höst | September | Friskt, sötsyrligt med svag arom. Saftigt. | Medelstort till stort gröngult äpple som passar i norr. | ||
Santa Brita | Alnarp 1954 (Mio x Cortland) | I-III | Höst | Oktober, går att lagra till december | Saftigt, sötsyrligt och aromatiskt | ||||
Sickelsjö Vinäpple | Sickelsjö gård, Närke, 1850-tal | I-IV | Sommar | Slutet av augusti, kort hållbarhet | Saftigt, sött, vinsyrligt | Närkes landskapsäpple | |||
Signe Tillisch | Danmark, 1866 | I-IV | VI | Höst | Början av oktober, kan lagras till jul | Mört, saftigt, god balans mellan syra och sötma. Härlig arom. | Stort, åsigt äpple med ganska fett skal. Gulgrön grundfärg med orangeröd kind. | ||
Silva | Alnarp, Sverige, 1945 (Melba x Stenbock) | III-VI | VII | Sommar | Slutet av augusti, håller ett par veckor | Något grovt kött, mört, saftigt, sötsyrligt. Angenäm arom. | Norrbottens landskapsäpple | ||
Sjöholmsäpple | Okänt ursprung, Sörmland | I-II | Sommar | Slutet av augusti, håller ett par veckor | |||||
Skovfoged | Danmark 1830-tal | I-II | Sommar | Mitten av augusti, håller ett par veckor | Mört, saftigt, sött, lätt syrligt. Svag, god arom. | ||||
Sköldinge | Sörmland 1950-tal | II-IV | Vinter | Slutet av oktober, håller till januari | Rätt saftigt, svagt syrligt | ||||
Smålands Jätteäpple | Småland | Höst | Höstäpple | Kan bli jättestort, 600-700 gram | |||||
Snilsäpple | Dalarna, slutet av 1600-talet | I-V | Höst | September, håller en månad | Medelgrovt kött, syrligt med svag arom | Gult, åsigt, medelstort | |||
Solveigs Eple | |||||||||
Snövit | Balsgård, Sverige, 1956 (Stenbock x Persikorött Sommaräpple) | III-V | Sommar | Slutet av augusti, håller några veckor | Mört, saftigt, sött, svagt syrligt. Lätt parfymerad smak. | Rödvitt medelstort äpple | |||
Spässerud | Skottene, Värmland, ca 1800 | II-IV | Höst | Oktober, håller en månad | Mört och saftigt med angenäm syrlig smak | ||||
Stafsunds Kleiner Streifling | Funnet på Stafsund, Ekerö | I-III | Höst | Oktober | Medelstort, plattrunt, gult äpple med röd kind | ||||
Stenbock | Värmland 1780-tal | I-VI | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Vitt, mört, saftigt kött. Inte så syrligt. Blir ofta glasigt. | Värmlands landskapsäpple | |||
Stenkyrke | Gotland, 1800-tal | I-II | Höst | Början av oktober, håller till november | Fast, senare mört kött, saftigt sötsyrligt. Fin arom. | Gotlands landskapsäpple | |||
Stensbergsäpple | Stensbergs gård, Kalmar | I-II | Vinter | November, håller till april-maj | Vitt fruktkött, fint, sött och med god arom | Ett gult litet äpple med svagt rödflammig solsida | |||
Stinas Äpple | Närke ca 1900 | I-IV | Höst | Mitten av september, håller ett par veckor | Sött och saftigt, mört med svag arom. | Stort till mycket stort äpple, åsigt, gult. | |||
Stor Gul Astrakan | Finns på Mälaröarna | I-III | Sommar | Augusti | Likt Transparente Blanche | ||||
Stor Klar Astrakan | Okänt ursprung, 1800-tal | II-V | VII | Sommar | Mitten av augusti, kort hållbarhet | Mört, saftigt, sött, svagt vinsyrligt. God arom. Blir ofta glasigt. | |||
Storeberg | Västergötland, trol. Tidigt 1900-tal | I-II | Höst | Mitten av september, håller till december | Vinsyrligt. Hushållsfrukt. | Gul grundfärg, rödflammig täckfärg | |||
Strimmig Vinterkalvill | Tyskland | I-III | Höst | Början av oktober, håller en månad | Mört, saftigt, sött, svagt syrligt. Svag, kryddig arom. | ||||
Stäringe | Kanske från Stäringe gård, Sörmland | I-III | Sommar | Slutet av augusti, håller ett par veckor | Mört, saftigt, sött, syrligt. God arom. | ||||
Stäringe Karin | Stäringe gård, Sörmland, sent 1800-tal | I-III | Sommar | Början av september, kort hållbarhet | Vitt kött, grovt, mört och saftigt. Sötsyrligt med svag arom. Kan bli glasigt. | ||||
Suislepp | Viljandi, Estland, 1800-tal | II-VI | VII | Sommar | Mitten av augusti, håller ett par veckor | Gräddvitt fruktkött, ofta rosigt. Mört, saftigt, sött med uttalad syra. Hallonarom. | Gulvitt och rödstrimmigt | ||
Summerred | Kanada 1964 | I-III | Höst | Mitten av september, kan lagras till januari | Mört, saftigt, sött. Svagt parfymerad arom. | Avlångt rött äpple | |||
Sundsäpple | Sunds bruk, Medelpad, tidigt 1900-tal | I-V | VII | Höst | September, håller någon månad | Fast, saftigt, svagt sött och lite syrligt. | Medelpads landskapsäpple | ||
Svanetorp | Skåne, 1870-tal | I-II | Höst | Början av oktober, håller till nyår | Mört, saftigt, sött svagt syrligt | Medelstort mörkrött äpple | |||
Svea | Uppland, finns i Ekebyhovsparken | I-III | Höst | Höstäpple | |||||
Sylvia | Balsgård, Sverige, 1956 (Gyllenkroks Astrakan x Worchester Parmän) | I-IV | VII | Sommar | Slutet av augusti, håller ett par veckor | Fast, sötsyrligt, saftigt. God arom. | |||
Särsö | Sverige 1947 | I-III | V | Höst | Början av september, kan lagras till slutet av oktober | Mört, syrligt, saftigt. Fin mandelarom. | Medelstort, plattrunt äpple med röda strimmor | ||
Sävstaholm | Sävstaholms slott, Sörmland, 1800-tal | II-VI | VII | Sommar | Slutet av augusti, kort hållbarhet | Saftigt med god, sötsyrlig arom. Kan bli glasigt. | Medelstort äggrunt äpple med röda strimmor | ||
Södermanlands Kalvill | Sörmland 1800-tal | I-IV | Höst | Mitten av september, håller några veckor | Fast, saftigt, sött, något syrligt. Hög arom. | Plattrunt gult äpple med orangeröd kind | |||
Södermanlandsäpple | Okänt ursprung, Sörmland | I-IV | Sommar | Slutet av augusti, håller ett par veckor | Mört, saftigt, sötsyrligt. Svag arom. | ||||
Tegnérs äpple | Lund, Skåne, 1845 | I-II | Höst | Slutet av september, håller en månad | Gulvitt fast fruktkött, saftigt, sött och syrligt. | ||||
Tellisaare | Vilnai, Estland, 1920-tal | I-V | VII | Höst | Sent i oktober, kan lagras till långt in på våren | Finkornigt kött, lite syra, fin kryddig smak | Gröngult, ganska litet äpple med svag rodnad på solsidan | ||
Tersmeden | Okänt ursprung, 1800-tal | I-IV | Höst | Mitten av september, håller till november | Rosigt, mört, saftigt, något syrligt fruktkött. Frisk arom. | Väldoftande rött höstäpple | |||
Tistads Vaxgylling | Sörmland, början av 1900-talet | I-IV | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Mört, saftigt, sött, vinsyrligt. God arom. | Gulvitt äpple | |||
Tornpipping | Okänt ursprung, tidigt 1800-tal | I-II | Vinter | December, kan lagras till mars | Gräddvitt fast fruktkött, saftigt, sött, svagt syrligt. | Blekgrönt till gult äpple med röd kind | |||
Torparflickan | Lokalsort från Alingsås, Västergötland | I-III | Vinter | T o m januari | Gott ätäpple | Stort vitgult äpple | |||
Transparente Blanche | Ryssland/Baltikum, till Sverige på 1800-talet | I-VI | VII | Sommar | Slutet av augusti, kort hållbarhet | Gulvitt fruktkött som är mört, saftigt, rätt syrligt. | Avlångt, koniskt gulvitt oftast med en skarp söm | Västerbottens landskapsäpple | |
Transparente de Croncels | Champagne, Frankrike, 1869 | I-III | Höst | Mitten av september, håller en månad | Mört, saftigt, sött, vinsyrligt med kryddig arom | Ett blont, plattrunt ganska stort äpple | |||
Trogsta | Uppland,sent 1800-tal | I-III | Höst | Mitten av september, håller några veckor | Gräddvitt fruktkött, fast, senare mört, saftigt, sött, syrligt | ||||
Tunaäpple | Borlänge, 1930-tal | III-V | Höst | Slutet av september, kan lagras till början av november | Grönvitt fruktkött, saftigt, sött, syrligt | Dalarnas landskapsäpple | |||
Tyrrestrup | Danska sort | ||||||||
Ulriksdals Hösthampus | Överjärva, Solna | I-III | Höst | Oktober | Litet plattrunt äpple | ||||
Urshults Kungsäpple | Blekinge, 1700-tal (ev. Tyskland) | I-IV | Höst | Början av oktober, håller till jul eller längre | Fast, senare mört, svagt sött fruktkött. Svagt syrligt. Saknar arom. | Högt plattrunt rött äpple | |||
Uveredsäpple | Uvered, Västergötland, 1860-tal | I-IV | Höst | Mitten av september, håller någon månad | Mört, saftigt, sött, något syrligt. | Rödkindat, ganska stort, plattrunt äpple | |||
Veseäpple | Okänt ursprung, Sverige, sent 1700-tal | I-II | Sommar | Slutet av augusti, håller någon månad | Saftigt, sötsyrligt äpple med god arom, kan bli glasigt | Bohusläns landskapsäpple | |||
Vikarydsäpple | Västergötland, 1800-tal | I-II | Höst | Slutet av september, håller till jul | Saftigt med en frisk sötsyrlig smak | Gult medelstort äpple | |||
Villands Glasäpple | Okänt ursprung, 1700-tal | I-II | Höst | Slutet av september, håller till jul | Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. Ananasarom. | ||||
Virginskt Rosenäpple | Okänt ursprung, 1800-tal | II-V | Sommar | Mitten av augusti, håller några veckor | Mört, saftigt, sött, syrligt. Stark och god doft. | Äggrunt koniskt, halmgult med klarröda strimmor | |||
Vitgylling | Okänt ursprung | II-IV | Sommar | Slutet av augusti, kort hållbarhet | Mört, syrligt utan sötma eller särskild arom | ||||
Vit Astrakan | Okänt ursprung, troligen Ryssland, 1700-tal | II-V | Sommar | Början av augusti, ingen hållbarhet | Mört, saftigt, sötsyrligt. God arom. Blir fort mjöligt. | Gulvitt äpple med korta röda-lila strimmor och stänk | |||
Vittsjöäpple | Skåne, 1900-tal | I-II | Sommar | Mognar i augusti, håller några veckor | Behagligt syrligt, mört. | Barnäppelstorlek. | |||
Vrams Järnäpple | Okänt ursprung | Vinter | Mognar i februari, kan lagras mycket länge | Fast, ganska saftigt, syrligt | Medelstort, plattrunt, stympat koniskt | ||||
Västergötlands Kardinal | Okänt ursprung, 1800-tal | I-II | Höst | Slutet av september, håller till jul | Fast, mindre saftigt, sött, rätt syrligt | Stort, plattrunt | |||
Värmlands Paradisäpple | Okänt ursprung, 1700-tal | I-V | Höst | Slutet av september, håller till jul | Vittfast, saftigt, sött, rätt syrligt fruktkött. Lingonarom. | ||||
Wealthy | Minnesota 1860 | II-VI | VII | Höst | Början av oktober, håller till jul | Saftigt, friskt och vinsyrligt. Lingonarom. | Runt, medelstort äpple. | ||
Wealthy Röd | Se Wealthy | II-VI | VII | Höst | Början av oktober, håller till jul | Röd form av Wealthy | Runt, medelstort äpple. | ||
Weisser Wintertaffel Apfel | |||||||||
Wikstrands Favorit | |||||||||
Wöldikes Duväpple | Falster, Danmark, mitten 1800-talet | I-III | Höst | Oktober | Löst och saftigt har en söt och aningen syrlig smak. Speciell arom. | ||||
Åkerö | Åkerö säteri i Sörmland, slutet av 1600-talet | II-IV | Höst | I slutet av september, kan lagras till december | Gulvitt fruktkött, fast, saftigt, sött, syrligt. Hög arom. | Avlångt äggrunt, tegelrött, ofta med svulst vid skaftet | Sörmlands landskapsäpple | ||
Åkerö, Strimmig | Åkerö säteri i Sörmland, slutet av 1600-talet | II-IV | Höst | I slutet av september, kan lagras till december | Gulvitt fruktkött, fast, saftigt, sött, syrligt. Hög arom. | Avlångt äggrunt, rödastrimmigt på ljus botten, ofta med svulst vid skaftet | |||
Åkerö, Vit | Åkerö säteri i Sörmland, slutet av 1600-talet | II-IV | Höst | I slutet av september, kan lagras till december | Gulvitt fruktkött, fast, saftigt, sött, syrligt. Hög arom. | Avlångt äggrunt, gulvitt, ofta med svulst vid skaftet | |||
Äs Baron | Holland | I-IV | Sommar | September, kort hållbarhet | Löst och saftigt har en fin arom. | ||||
Ökna Lökäpple (Glanz-Reinette) | Tyskland, 1800-tal | I-III | Vinter | Mitten av oktober, håller till februari | Fast, sött, något syrligt. Tilltalande arom. | Plattrunt, bergamotteformat äpple | |||
Ökna Vita Vintergylling | Ökna gård, Sörmland, 1800-tal | I-II | Höst | Början av oktober, håller till jul eller längre | Vitt saftigt fruktkött, angenämt syrligt. Svag god arom. | ||||
Ölands Kungsäpple | Okänt ursprung, 1800-tal | I-III | Höst | Mitten av september, håller till jul | Mört, saftigt, sött och lite syrligt. Bärarom. | Ölands landskapsäpple |