• Hoppa till huvudnavigering
  • Skip to main content
  • Hoppa till det primära sidofältet

Sveriges Pomologiska Sällskap

  • Hem
  • Om Oss
    • Evenemangskalender
    • Stadgar
    • Rapporter från regionerna
    • Sällskapets historia
  • Böcker och trycksaker
  • Medlem
    • Organisationsmedlemmar
  • Medlemstidningen Pomologen
  • Kunskap
    • Musterier i Sverige
    • Beskärare och ympmästare
    • Kursledare och föredragshållare
    • Sortbestämmare
    • Landskapsäpplen
    • Pomologisk historia
    • Pomologisk litteratur
    • Pomologiska länkar
    • Ympning
    • Ympris
    • Äppelallergi
  • Kontakta oss
    • Allmän kontaktinfo
    • Styrelsen
    • Regionala kontaktpersoner
    • Arbetsgrupper
  • Ymprisbutiken!
    • Beställningformulär 2021
    • Utbud Äpple 2020
    • Utbud Päron 2020
    • Sortinformation Äpple – inför “internetmässa”
    • Sortinformation Päron – inför “internetmässan”
    • Telefonrådgivning

Sortinformation Äpple – inför “internetmässa”

Sortinformation, äpple
Namn Ursprung Zon A2 Zon P60 Tid Mogningstid Karaktär och smak   Utseende Landskapsäpple
Agnes Balsgård, Skåne 2014 I-III   Sommar Mitten av augusti, håller 3-4 veckor Grovt saftigt fruktkött. Mycket aromatiskt.   Medelstort rött äpple  
Alexander Ryssland/Turkiet, 1700-tal II-V VI Höst Slutet av september, kan lagras till december Mört, saftigt, sött, svagt syrligt.Obetydlig arom.   Stort, koniskt, rött äpple  
Alice Balsgård, Skåne 1963 I-V VI Sommar Slutet av augusti, kort hållbaret Gräddvitt, fint, mört, saftigt fruktkött. Både sött och syrligt. Jordgubbsarom.   Medelstort rött äpple  
Amorosa Sverige, röd form av Aroma I-IV   Höst Augusti, håller till jul Fast, saftigt, något sött. Fin syrlighet med utsökt arom.      
Andreas Eple                  
Anisovka Ryssland, början av 1800-talet I-VI VII Höst September, kan lagras till december Saftigt med en frisk vinsyrlig sötma. Bra för nordliga trakter      
Anna Kärnsådd från Järfälla I-III   Vinter Håller till januari-februari Fast, saftigt och mycket syrligt fruktkött   Gröngult  
Antonovka Ukraina, 1700-tal II-VI VII Höst Början av oktober, håller någon månad Grönvitt fruktkött, fast, mindre saftigt, syrligt med svag sötma. Aromrikt.   Stort, knöligt, blont äpple  
Arnmans gula höstkalvill Frankrike ca 1840 I-III   Sommar Slutet av augusti, håller några veckor Rätt fast, saftigt, sött, något syrligt. Fin arom.      
Aroma Balsgård, Skåne 1947 I-III V Höst Slutet av september, kan lagras till december Friskt, välsvarvat, krispigt och smakfullt     Skånes landskapsäpple
Arreskov Fyn, Danmark, 1850-tal I-III   Höst Slutet av september, håller några veckor Mört, luftigt, saftigt, sött, inte så syrligt,kan bli glasigt   Stort gult äpple med röda/lilarosa strimmor  
Arvidsäpple Tynnelsö, Sörmland, mitten av 1800-talet II-V   Sommar Början av augusti, ingen hållbarhet Mört, saftigt, sötsyrligt, god arom      
Aspa Aspa gård i Närke, 1860-talet I-III   Sommar Början av september, kort hållbarhet Löst, fint kött, saftigt, vinsyrligt. God arom.      
Belle de Boskoop Holland 1850-talet I-III   Vinter Mognar i november, kan lagras till mars/april Fast kött, sött med stark frisk syrlighet Triploid Stort  
Bergvik Hälsningland 1800-tal I-IV   Höst Slutet av september, kan lagras till januari Saftigt, sött och vinsyrligt     Hälsinglands landskapsäpple
Bergian Okänt, gammalt I-IV   Höst Mitten av september, håller några veckor Kryddig arom, mört, saftigt, sött svagt syrligt   Stort rött och gult äpple  
Berner Rosenäpple Bern, Schweiz, 1880-tal I-III   Vinter Början av oktober, håller till mars eller längre Fast, senare mört, liten syra, kryddig arom      
Billinge Västergötland tidigt 1900-tal I-III   Sommar Slutet av augusti, håller ca tre veckor Syrlig hushållsfrukt      
Birgit Bonnier Balsgård, Skåne 1992 I-IV   Höst Slutet av september, håller till slutet av oktober Fast, saftigt med framträdande sötma   Rött, medelstort  
Bismarck Okänt, 1800-tal I-III   Vinter Början av december, håller till februari Mört, saftigt, syrligt. God svag arom.      
Björnegårdsäpple Lidköping lutet av 1800-talet I-III   Höst Början av september, håller till oktober Vitt, mjällt, saftigt, aromatiskt. Smaken påminner om ananas och smultron.      
Blenheim England 1820-tal I-III   Vinter November, håller till april Fast, något grovt, aningen sött, ganska syrligt. Kryddig arom.   Mycket stort äpple  
Bodil Nergaard Lolland, Danmark 1850-tal I-III   Vinter Mitten av oktober, håller till mars Fast, senare mört, god kryddig arom, lite vinsyrligt   Litet gult äpple  
Boiken Bremen 1800-tal I-III   Vinter Slutet av december, kan lagras till juni Vitt fruktkött, fast, sött och syrligt   Mjukt kantigt, gulgrönt med körsbärsröd solsida  
Borgherre Tyskland 1800-tal I-III   Höst Mitten av oktober, håller till nyår Mört, saftigt, svagt sött och syrligt. Kan bli glasigt.   Stort äpple, kallas även Bullerhus för att kärnorna rasslar  
Borsdorfer Tyskland/England 1700-tal I-III   Vinter Början av november, håller till februari eller längre Fast, saftigt, sött och syrligt      
Bramley England tidigt 1800-tal I-III   Vinter Mitten av oktober, håller till april Stark syrlig smak. Grovt, mört, saftigt, något sött. Matlagningsäpple.   Stort grönt  
Brita Horn Krusenbergs herrgård, Uppsala, tidigt 1900-tal I-IV   Höst Början av oktober, håller minst en månad. Mört, saftigt, sött och syrligt. Aromrikt.   Brunrosa-brunröd  
Brunnsäpple Halland/Skåne, 1700-tal I-IV   Höst Mitten av oktober, håller till nyår Fast, senare mört, saftigt, sötsyrligt. Svag men god arom.     Hallands landskapsäpple
Börringe Skåne I-VI   Höst Oktober, håller några veckor Mört och saftigt med ädel smak      
Charlamovsky Ryssland 1700-tal I-VI VII Höst September, kort hållbarhet Gräddvitt, grovt kött. Mört, saftigt med tydlig syra. Lite kryddig arom.   Rödstrimmigt. Högt plattrunt.  
Charles Ross England 1886 I-III   Höst Oktober, håller till jul Mört, grovt, saftigt, sötsyrligt. Kryddig arom. Kan bli glasigt.      
Cherry Cox England 1825 I-III   Vinter Slutet av oktober, håller till januari Sötsyrligt med en arom som påminner om honung, nötter, päron och banan   Starkt rödstrimmig form av Cox Orange. Litet plattrunt.  
Cludius Höstäpple Tyskland 1800-tal I-III   Höst Mitten av september, håller någon månad Fast, mycket saftigt, sött och vinsyrligt. God kryddig arom.      
Cortland                  
Cox Orange England 1825 I-III   Vinter Slutet av oktober, håller till januari Sötsyrligt med en arom som påminner om honung, nötter, päron och banan   Litet plattrunt  
Cox Pomona Ev. England 1800-tal I-IV   Vinter Slutet av oktober, håller till februari Blekgult, något grovt, mört, saft, sötsyrligt. Hög, lite kryddig arom.   Stort, rött och femkantigt  
Danziger Kantäpple 1700-tal I-II   Vinter Början av oktober, håller till januari eller längre Saftigt, sött, något syrligt   Vackert rött, kantigt  
Discovery England 1962 I-III   Sommar Slutet av augusti, håller ca en månad Gräddvitt, ibland rosigt kött. Mört, saftigt, sött. Smaken påminner om jordgubbe.   Klarröd täckfärg. Plattrunt.  
Domö Favorit Västergötland 1870-tal I-III   Sommar Början av september, håller några veckor Mört, saftigt, sött, lätt vinsyrligt.      
Dottevikinga Värmland 1970-tal I-IV   Vinter Slutet av oktober, håller till mars eller längre Fast, senare mört, saftigt, sött, rätt syrligt. God arom.      
Drakenberg Närke slutet av 1800-talet I-III   Höst Slutet av september, håller till december Mört, saftigt, sött, syrligt. God arom.      
Dronning Louise Danmark 1800-tal I   Vinter Slutet av November, kan lagras till april Fast, saftigt, sött, svagt vinsyrligt.   Litet äggrunt med strimmig täckfärg  
Druväpple Fullerö säteri, Västmanland, 1700-tal I-III   Höst Slutet av september, håller ca en månad Gräddvitt kött som kan ha en rosa ton. Fint, krasigt, saftigt och sötsyrligt. Härlig smak.      
Duvboäpple Funnet i Duvbo, Sundbyberg, Stockholm 1987 I-III   Vinter Oktober, kan lagras några månader Saftigt, krispigt med härlig syra   Stort äpple  
Ecklinville Nordirland, 1700-tal I-III   Höst Början av oktober, håller till december Fint, mört, saftigt, sött lite syrligt. Svag arom.      
Edsbergs Rambour Okänt, 1600-tal I-II   Sommar Mitten av augusti, kort hållbarhet Gräddvitt, fast fruktkött. Saftigt och vinsyrligt. Aromrikt.   Stort  
Edsele                  
Eir fra Sogn Norge     Sommar Augusti/september kan lagras en månad Frisk arom, sött, honungssmak   Plattrundt, gult med röda strimmor  
Eldrött Duväpple (Pigeon) Fyn, Danmark 1800-tal I-II   Vinter Mitten av oktober, håller till mars Fast, saftigt, sött, lite syrligt. Ibland mandelsmak.   Litet, rött.  
Elise Holland 1974 I-II   Vinter December, håller till mars Saftigt, sött, rätt syrligt. God arom.      
Eneroths Klaräpple Ryssland 1600-tal? II-IV   Höst Slutet av september, håller några veckor Fast, sötsyrligt      
Eva-Lotta Balsgård, Skåne 1992 I-III   Höst Slutet av september, håller till februari Saftigt med söt, mild arom.   Röd täckfärg  
Fagerö Västmanland 1880-tal II-IV   Höst Slutet av september, håller till november Saftigt, sötsyrligt     Västmanlands landskapsäpple
Farmors Juläpple Ångermanland tidigt 1900-tal I-VI VII Höst Slutet av oktober håller till jul Vitt kött, löst och saftigt. Sötsyrligt med svag arom.      
Fiholmsäpple Fiholms säteri, Sörmland I-II   Höst Slutet av september, håller några veckor Mört, saftigt, sötsyrligt      
Fiholms Ribston Okänt, funnet på Fiholms säteri I-II   Vinter Slutet av oktober, håller till februari Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. Svag arom.      
Filippa Fyn, Danmark 1880-talet I-IV   Höst Slutet av september, håller till januari eller längre Fint, mört, saftigt, sötsyrligt   Gröngult, doftande  
Flower of Kent           Mjöligt, lite syrligt. Köksäpple.   Päronformat  
Flädie Skåne ca 1860 I-II   Höst Början av oktober, håller till december Mört, saftigt, svagt sötsyrligt. Svag arom.      
Fredrik Balsgård, Skåne 1988 I-III   Vinter Slutet av oktober, håller till mars-april Krasigt, saftigt, sött, rätt syrligt. God kryddig arom.      
Fredriksdals Äpple Troligen Fredriksdals gård, Helsingborg I   Vinter November, håller några månader Gulvitt fast kött, svagt syrlig arom.   Gröngul grundfärg.  
Friedrich von Baden Baden-Baden Tyskland 1894 I-II   Höst Mitten av september, håller till slutet av oktober Mört, mycket saftigt, sött, något syrligt. Kan bli glasigt.   Stort gröngult äpple  
Frösvidal Frösvidal, Närke. Mitten av 1800-talet.     Sommar Mitten av augusti, håller några dagar Mört, saftigt, sött. God arom. Kan bli glasigt.      
Frösåker Frösåkers gård, Västmanland II-IV   Höst Slutet av oktober håller till december Fast, senare mört. Saftigt, sött, vinsyrligt. Kan bli glasigt.   Gröngul grundfärg  
Fullerö Fullerö säteri, Västmanland, 1860-tal I-IV   Höst Slutet av september håller ett par månader Fast, saftigt, sött, svagt syrligt.   Blont, plattrunt  
Fågelbro Uppland , finns i Ekebyhovsparken             Rött, mycket kantigt  
Fågelsta Okänt, troligen Fågelsta gård, Sörmland I-III   Sommar Början av september, kort hållbarhet Vitt kött, löst, svagt syrligt.      
Förlovningsäpple                  
Galloway Skottland, 1800-tal I-II   Höst September, kort hållbarhet Krasigt, saftigt, sötsyrligt. Hög arom.   Stort gult, plattrunt  
Gerby Kanel Västergötland   VII            
Gimmersta Gimmersta gård, Sörmland     Höst Början av oktober, håller till december Mild vinsyrlig smak.   Gul grundfärg, rödstrimmig  
Gimo Uppland , finns i Ekebyhovsparken                
Golden Noble England, slutet 1700-talet I-III   Höst Slutet av oktober håller till december Fast och grovt kött med stark syra. Egendomlig kryddig arom.   Stort gult, plattrunt  
Grahams Jubileumsäpple England 1890-tal I-II   Vinter November, håller till januari Fast kött med svag syra och sötma   Stort  
Granatäpple Troligen Halland I-III   Höst Början av oktober, håller till november Mört, saftigt, sött, svagt syrligt      
Gravensteiner Danmark 1700-tal I-II   Höst Mitten av september, håller till mitten av december Krasigt, saftigt med sötma och syrlighet. Härlig arom! Triploid    
Gravensteiner, röd Danmark 1700-tal I-II   Höst Mitten av september, håller till mitten av december Krasigt, saftigt med sötma och syrlighet. Härlig arom! Triploid    
Greve Pers Bordsäpple Troligen Grännatrakten, 1800-tal I-IV   Sommar Mitten av augusti, kort hållbarhet Mört, saftigt, svagt sött, syrligt.   Stort, ljusgrönt, rödstrimmigt  
Grågylling Okänt, gammalt I-V   Höst Slutet av september, håller till november Grönvitt fruktkött, mört, saftigt, sötsyrligt      
Grågylling från Skokloster Okänt, gammalt I-V   Höst Slutet av september, håller till november Grönvitt fruktkött, mört, saftigt, sötsyrligt      
Grängesberg Västmanland     Höst Tidigt höstäpple Krispigt. Bra mustäpple.      
Gubbäpple Sverige 1600-tal I-IV   Höst Mitten av september, håller en månad Krasigt, saftigt, sött, rätt syrligt.   Stort rött  
Gul Richard Tyskland 1700-tal I-III   Vinter November, godast t o m nyår Mild kryddig arom med sötma och syra i god balans   Gul efter lagring  
Guldparmän Troligen England I-II   Vinter Slutet av oktober, håller till mars Rätt saftigt. Fin balans mellan sötma och syrlighet   Gulorange  
Gyllenkroks Astrakan Östergötland 1800-tal II-IV VII Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Saftigt, sötsyrligt med en aning kryddighet. Kan bli glasigt.     Östergötlands landskapsäpple
Gyllene Kitajka Ryssland 1907 i-V VII Sommar Början av augusti, håller någon vecka Mycket fast, saftigt och sött med liten syra   Litet och gyllengult  
Gylling från Ekebyhov Troligen från Ekebyhov, Uppland I-III   Vinter November, håller till april        
Grönelid Astrakan Västergötland             Koniskt  
Grönsö Grönsö slott, Uppland, 1800-tal I-II   Sommar Början av september, håller några veckor Fast fruktkött, saftigt, sött, svagt syrligt   Gulvitt med lilarosa strimmor  
Göteborgs Flickäpple Okänt, spridd i Göteborgstrakten I-III   Höst Oktober, håller någon månad Löst kött, svagt syrligt.   Vackert, rött  
Hampus Okänt ursprung, 1700-tal I-IV   Sommar Slutet av augusti, kort hållbarhet Mört, saftigt, sött, härlig arom   Litet, plattrunt, gulgrönt med små röda strimmor  
Hanaskog Skåne 1873 I-III   Sommar Mitten av september, håller några veckor Frisk, något syrlig smak   Stort äpple  
Harberts Renett Tyskland, tidigt 1800-tal I-III   Höst Slutet av september, kan lagras till februari Krasigt, saftigt, sötsyrligt.   Mycket stort  
Hedemora Hedemora, Dalarna, 1880-tal I-IV   Höst Oktober, kan lagras till januari Mört, saftigt med mild sötsyrlig smak   Gult, medelstort  
Hedenlunda Södermanland, början 1800-talet I-IV   Sommar Början av september, kort hållbarhet Saftigt, sötsyrligt   Grönt  
Himmelstalund Norrköping, Östergötland I-III   Höst Slutet av september, kan lagras till december Krasigt, saftigt, milt, sötsyrligt      
Holländare Okänt I-IV   Höst Början av oktober, rätt lång hållbarhet Fast, sött, ganska syrligt. Svag arom.   Stort – mycket stort äpple  
Holsteiner Cox Tyskland 1920 I-II   Vinter Början av november, kan lagras till januari Krasigt, saftigt, sött och syrligt. Aromen påminner om ananas och päron.      
Hornsberg Småland 1800-tal I-VI   Sommar Mitten av augusti, kort hållbarhet Vitt, mört, saftigt, sött. God arom. Kan bli glasigt.     Smålands landskapsäpple
Husmoder 1700-tal I-II   Vinter Början av november, håller till februari Fast, senare mört, saftigt, sött med viss syrlighet. Hushållsäpple. Kan drabbas av pricksjuka.   Mycket stort.  
Härnevi Enköping, Uppland, kärnsådd 1986 I-V   Sommar Slutet av augusti, håller några veckor Mört, saftigt, sötsyrligt, aromatiskt. Blir ofta glasigt.      
Hörningsholm Hörningsholm, Södermanland, tidigt 1800-tal I-II   Höst Mitten av september, håller en månad Fast, saftigt, sötsyrligt. God arom med ton av päron.      
Hösthampus från Ulriksdal                  
Iglabo Stött Västergötland, ca 1800 I-II   Höst Början av oktober, håller ett par månader Krasigt, saftigt, sötsyrligt med god arom.   Mycket stort  
Ingrid Marie     V     Variant, se Karin Schneider      
Ivö USA 1920-tal I-II   Vinter Början av oktober, håller till februari Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. Hög arom. I USA heter äpplet Monroe Seedling.      
Jamba Tyskland 1954, korsning James Grieve – Melba I-IV   Sommar Början av september, håller en dryg månad Krasigt, saftigt, sött, rätt syrligt. Fin arom.      
James Grieve Edinburgh 1890 I-IV   Höst Slutet av september, håller till november Mört, saftigt, sött med fin syra. Härligt ätäpple.      
James Grieve, röd Edinburgh 1890 I-IV   Höst Slutet av september, håller till november Mört, saftigt, sött med fin syra. Härligt ätäpple.      
Johannes Röd Höst Schweiz I-V   Höst Slutet av september, håller till november Krasigt, mycket saftigt, sött, rätt syrligt. Fruktköttet kan få en rosa ton.      
Josefiner Sverige, tidigt 1800-tal II-III   Sommar Slutet av augusti, kan lagras ca tre veckor Kryddig arom, saftigt och sötsyrligt. Rosigt fruktkött.   Rödkindat äpple med gul grundfärg.  
Julita Gylling                  
Jäder                  
Jättemelon               En storfruktig melon  
Kalmar Glasäpple Sverige, 1700-tal I-IV   Vinter Början av oktober, kan lagras till februari Krasigt, mycket saftigt, sött med viss syra. Påminner om ananas.      
Kanadarenett Okänt ursprung, 1700-tal I   Vinter Februari, håller till våren Saftigt, ganska sött, måttligt syrligt      
Kaniker Okänt ursprung I-IV   Sommar Slutet av augusti, håller några veckor Mört, saftigt, sötsyrligt.      
Karin Schneider Danmark I-III   Vinter Slutet av oktober, kan lagras till februari. Kraftigt rödskalig variant av Ingrid-Marie      
Katja Balsgård, Sverige 1947 I-IV   Sommar Slutet av augusti, håller någon månad Mört, saftigt, tydligt sött med liten syra   Rött, koniskt, medelstort  
Kavlås Kavlås gård, Västergötland, 1820-talet I-IV   Höst Slutet av september, håller till november Mört, lite grynigt, saftigt, sött. Något syrligtmed god arom     Västergötlands landskapsäpple
Kesäter Kesäters gård, Sörmland II-III   Vinter Mitten av oktober, håller till mars Fast fruktkött som är sött och syrligt   Litet gult plattrunt äpple  
Kim Balsgård 1976 I-III   Vinter Mitten av oktober, håller till mars Fast, saftigt, balans mellan sötma och syra. Lingonarom.   Ganska stort rött äpple  
Kinnekulle Kantäpple Kinnekulle, Västergötland I-II   Höst Slutet av september, håller ett par månader Gräddvitt fast fruktkött, svagt syrligt.   Stort, lite knöligt gröngult äpple  
Klinckowström I fruktplanteringen på Stafsunds gård, Ekerö, finns också på Ekebyhov, ursprungligt namn okänt I-III   Höst September        
Knektlyckan Lokalsort från gudhem, Västergötland I-II   Höst September Gott ätäpple   Liknar Antonovka.  
Kramfors Öd nära Kramfors, Ångermanland, 1920 II-IV VI Höst Slutet av september, håller en eller ett par månader Fast fruktkött. Saftigt, sött, svagt syrligt.     Ångermanlands landskapsäpple
Krusenberg Uppland 1800-tal I-III   Sommar Mitten av augusti, kan lagras några veckor Gulvitt mört fruktkött. Saftigt, sötsyrligt.   Ljusgult, medelstort sommaräpple  
Kållandsö Okänt ursprung 1800-tal I-II   Vinter Mognar i mitten av oktober, lång hållbarhet Gräddvitt fruktkött, mört, saftigt, sött svagt syrligt   Stort gulgrönt äpple med röd solsida  
Landskrona Finns i Fredriksdals genbank I-II           Stort gröngult äpple  
Lanes Prince Albert England 1840-tal I-IV   Vinter Början av november, kan lagras till februari eller längre Grönvitt fast fruktkött, saftigt, svagt sött och syrligt   Medelstort – stort  
Langeland Danmark 1700-tal I-II   Höst Slutet av september, håller till november Blekgult mört fruktkött. Saftigt, rätt syrligt, något sött.   Avlångt äpple som kan bli mycket stort  
Langtons Makalösa England, 1809 I-IV   Vinter Början av oktober, håller till mars Saftigt och sött med kryddig arom och härlig syra. Bäst smak odlat i Mellansverige.      
Leckö Astrakan Leckö Kungsgård tidigt 1900-tal I-II   Höst September, håller till oktober Vitt fint fruktkött som är saftigt.      
Leiknes                  
Lindesbergs Astrakan Lindesberg, Västmanland, 1890 II-IV   Sommar Augusti, kort hållbarhet     Rödrandigt äpple, litet, plattrunt  
Lobo Kanada 1898 I-V VI Höst Början av oktober, håller december ut Rosafärgat fruktkött med jordgubbsarom. Fint, mört, saftigt och sött med svag syrlighet.   Medelstort till stort mörkrött äpple med tjock, segt, daggigt, fett skal  
Lomma Skåne                
Long Guan Kina   VII Höst Sen höst, kan lagras till januari Mycket sött   Smalt, spetsigt koniskt gult och rött äpple  
Lord Suffield Manchester, England, 1820 I-III   Höst Slutet av september, kan lagras till december Saftigt, gamska syrligt. Passar bra till matlagning och must.   Mycket stort  
Lundbytorp Danmark 1913 I-II   Vinter November, kan lagras till mars Sött, fast fruktkött   Klarrött  
Läderrenett Frankrike 1500-tal I-III   Vinter Slutet av oktober, håller fram till sommaren Fast, rätt torrt, sött, lite vinsyrligt   Plattrunt, rostigt  
Madam Palm Okänt ursprung, eventuellt Västergötland I-III   Höst September, håller ett par veckor Mört, sött, saftigt med svag arom   Stort äpple  
Maglemer Lolland, Danmark, 1700-tal I-IV   Höst September, håller till jul Fast och saftigt fruktkött med angenäm vinsyrlig arom   Rödstrimmigt litet äpple  
Malmbergs Gylling Gysinge bruk, Gästrikland, tidigt 1800-tal I-IV   Höst Slutet av september, kan lagras till december (januari) Mört, saftigt, sött. Lite syrligt med ton av smultron.     Gästriklands landskapsäpple
Mantet Kanada tidigt 1900-tal I-VI VII Sommar Mitten av augusti, håller någon vecka Aromatiskt äpple. Viss mandelarom. Sött och saftigt med luftig konsistens.   Rött, medelstort med behaglig doft  
Marie-Louise Härnevi plantskola, Enköping, Uppland II-III   Vinter Håller till december-januari        
McIntosh Kanada, 1800-tal I-II   Vinter Slutetav oktober, håller till februari Saftigt, sött, svagt syrligt. Mycket aromatiskt.      
Melba Kanada 1868 I-V   Höst Början av september, håller några veckor. Fint, mört, saftigt, sötsyrligt. Kryddig arom. Kan bli glasigt.   Högrött/blårött äpple  
Melba, Röd Kanada 1868 I-V   Höst Början av september, håller några veckor. Fint, mört, saftigt, sötsyrligt. Kryddig arom. Kan bli glasigt.   Kraftigt rödskalig variant av Melba  
Mecklenburgs Kantäpple Tyskland 1800-tal I-IV   Vinter Mognar i november, håller till januari Rödtonat fruktkött som är fast, sött och lite syrligt.   Rött, stort och mångkantigt äpple.  
Melon Tyskland 1700-tal I-III   Vinter Mognar i november, håller till våren Fast fruktkött som kan vara något torrt. Svagt syrligt.   Valsformat, rödstrimmigt Blekinge landskapsäpple
Melonkalvill Okänt ursprung, eventuellt Gotland I-II   Höst Början av september, håller en månad. Mört, mindre saftigt, sött. God arom.   Valsformat, rödstrimmigt  
Menigasker Närke II-III   Vinter Mognar i december och håller till mars Vitt och saftigt fruktkött. Hushållsfrukt.   Gult äpple med strimmig röd täckfärg.  
Mio Alnarp 1932 I-IV   Höst Mitten av september, håller 2-3 veckor God jordgubbsarom. Fruktköttet kan vara rosigt. Saftigt.   Rött, medelstortäpple  
Moskvas Päronäpple Ryssland 1800-tal I-V VII Höst Slutetav september Smaken drar åt päron. Vinsötsyrligt.   Vackert, rödrandigt, koniskt äpple  
Munthes Rosenäpple Beateberg, Stockholm, 1806 I-III   Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Saftigt, mört, sött, lätt syrligt med kryddarom.      
Mälardalens Vitgylling Okänt ursprung, 1800-tal I-IV   Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Gräddvitt fruktkött, mört, saftigt, sött med tydlig fin syra och arom      
Mälsåker Okänt ursprung, odlades på Mälsåker, Sörmland I-IV   Höst Slutet av september, håller någon månad Fast, något torrt, sött, syrligt. God arom. Kan bli glasigt.      
Noors Glasäpple Okänt ursprung I-II   Sommar Början av september, håller några veckor Fint, fast, saftigt, syrligt med god arom   Litet, plattrunt gult äpple med svag röd täckfärg  
Norrstack                  
Norrviken Norrköping tidigt 1900-tal II   Vinter I början av året, kan lagras Syrligt, saftigt, svagt grönt fruktkött som kan vara löst.   Litet gulgrönt äpple  
Oberländer Bayern, 1800-tal I-II   Vinter Kan lagras till april-maj Fast, senare mört fruktkött, sött, svagt syrligt. Inte så saftigt men aromatiskt.   Rött och stort  
Odensta Lokalsort från Värmland                
Olivia Lokalsort från Sörmland                
Oranie Sverige 1800-tal II-V VII Höst Mitten av september, håller en månad Saftigt, sötsyrligt med fin arom. Kan bli glasigt.   Plattrunt, gulgrönt Dalslands landskapsäpple
Oretorp       Vinter Januari, kan lagras till våren Fast gulgrönt fruktkött, saftigt och sötsyrligt med arom.   Gulgrönt med röd solsida  
Per Brahes Drängäpple Sverige, har odlats bl a på Visingsö II   Vinter Kan lagras långt in på vintern     Vackert rött äpple  
Pilot Tyskland 1988     Vinter Vinteräpple, kan lagras åtminstone t o m januari Fast, saftigt fruktkött med mycket syra och god arom. Trevligt tuggmotstånd.   Knöligt, ojämnt, åsigt, koniskt gult äpple  
P J Bergius (Röd Sävstaholm) Bergianska trädgården, Stockholm, 1908 II-VI VII Sommar Slutet av augusti. Kort hållbarhet Vitt ofta rosigt fruktkött. Saftigt, sötsyrlig arom.   Medelstort rött äpple Upplands landskapsäpple
Purpurröd Vintercousinot Tyskland 1700-tal I-III   Vinter December, kan lagras till februari Fast och saftigt med en sötsyrlig arom.      
Prinsessäpple Holland 1700-tal I-II   Vinter Slutet av september, håller till mars Fast, något saftigt, sött, svagt syrligt med en lätt smak av kanel   Avlångt till äggrunt rödstrimmigt  
Quarrenden Devonshire England I-III   Sommar Tidigt september, kort hållbarhet Söt jordgubbsliknande arom   Rött litet äpple  
Queen England 1858 I-IV   Höst Mitten av oktober, håller till december Mört, mycket saftigt, rätt syrligt. Svag arom.   Stort till mycket stort, rödstrimmigt äpple plattrund  
Quinte Kanada 1950-talet (Melba X Early Red Bird) I-IV   Höst Slutet av oktober, håller 2-3 veckor Mört, saftigt, rätt syrligt. Säregen arom.   Äggrunt, något avlångt, täckfärg intensivt scharlakansröd  
Ramsta Lokalsort Sörmland, 1910-tal I-III   Höst Slutet av september Syrlig, frisk smak   Gröngul med sammanflytande röd täckfärg  
Rescue (Barnäpple) Saskatoon, Kanada I-VI VII Sommar Mitten av augusti, håller ett par veckor Mört, saftigt, sött. God arom.   Ett mycket litet äggformat rött äpple Lapplands landskapsäpple
Revals Päronäpple Estland 1700-tal I-V VI Höst September, kort hållbarhet Frisk sötsyrlig smak med päronarom. Fast och saftigt fruktkött.      
Ribston Ribston Hall, England, 1700-tal I-IV   Vinter Början av november, kan lagras till april Fast, saftigt, sött med fin syrlighet och sammansatt kryddig arom.   Medelstort, mycket rostigt äpple, gultrött vid mognad  
Ringstad Ringstads gård, Norrköping, 1850-tal I-IV   Höst Slutet av september, kan lagras till slutet av november Grönvitt, saftigt, sött, något syrligt fruktkött   Medelstort rött till röbrunt äpple  
Risäter Risäters gård, Karlstad, tidigt 1800-tal II-VI VII Höst Början av september, håller en månad. Saftig konsistens med liten sötma och behaglig vinsyrlighet   Medelstort blont äpple  
Rosenhäger Okänt ursprung II-III   Höst Slutet av september, håller till december Gulvitt fruktkött som ibland kan få en rosa ton. Fint, mört, saftigt, sötsyrligt.   Medelstort, rödstrimmigt äpple  
Rossvik Rossviks gård, Sörmland, 1800-talet I-III   Höst Slutet av september, håller någon månad Grönvitt fruktkött, fast, senare mört, saftigt, sötsyrligt med vindruvsarom.   Ljust gröngul färg med orange kind  
Rubinola Balsgård 2005 (Prima X Rubin) I-III   Vinter Mitten av oktober, håller minst till mars Saftigt, fast, sött och rätt syrligt. God arom.   Orangerött strimmigt äpple  
Råby Rubin Råby gård, Västmanland, 1970 I-V   Höst Mitten av septemer, kan lagras till november Mört, saftigt, sötsyrligt, aromrikt. Ger fin must.      
Rödluvan Balsgård, Skåne, 1994 (Lobo x Barhatnoe) I-VI VII Höst September, håller till framåt jul i zon VI Fast, saftigt, svagt sötsyrligt. God arom.     Jämtlands landskapsäpple
Röd Astrakan Sverige 1700-tal I-V   Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Fast, saftigt fruktkött, sött med fin syra. Aromrikt.   Rött äpple  
Röd Höstkalvill Tyskland/Frankrike, 1500-tal I-III   Höst Slutet av september, håller till november Ofta starkt rosigt fruktkött, något torrt. Sötsyrligt med hallonarom.      
Röd Stettiner                  
Röd Vinterkalvill Okänt ursprung, 1600-tal, en av Europas äldsta äppelsorter I-III   Vinter November, håller till februari- mars     Starkt kantigt mörkrött äpple  
Rött Järnäpple Tyskland, 1500-tal I-IV   Vinter December, håller till april Fast, saftigt, svagt sött och syrligt fruktkött. Hög arom.   Brunröd täckfärg vid plockning, senare klarröd  
Rött Kaneläpple Ryssland I-VI   Höst Början av september, håller till november Fint, mört, saftigt, vinsyrligt fruktkött med kanelarom.     Härjedalens landskapsäpple
Rött Vinäpple       Sommar Sommaräpple med kort hållbarhet Svag smak och arom, blir fort mjöligt. Fantastiskt rödflammigt kött.      
Salaholmsäpple Okänt ursprung, 1700-tal I-II   Vinter December, håller till våren Fast, saftigt och vinsyrligt      
Samo Finland 1981 (Melba x Huvitus) I-V VI Höst September Friskt, sötsyrligt med svag arom. Saftigt.   Medelstort till stort gröngult äpple som passar i norr.  
Santa Brita Alnarp 1954 (Mio x Cortland) I-III   Höst Oktober, går att lagra till december Saftigt, sötsyrligt och aromatiskt      
Sickelsjö Vinäpple Sickelsjö gård, Närke, 1850-tal I-IV   Sommar Slutet av augusti, kort hållbarhet Saftigt, sött, vinsyrligt     Närkes landskapsäpple
Signe Tillisch Danmark, 1866 I-IV VI Höst Början av oktober, kan lagras till jul Mört, saftigt, god balans mellan syra och sötma. Härlig arom.   Stort, åsigt äpple med ganska fett skal. Gulgrön grundfärg med orangeröd kind.  
Silva Alnarp, Sverige, 1945 (Melba x Stenbock) III-VI VII Sommar Slutet av augusti, håller ett par veckor Något grovt kött, mört, saftigt, sötsyrligt. Angenäm arom.     Norrbottens landskapsäpple
Sjöholmsäpple Okänt ursprung, Sörmland I-II   Sommar Slutet av augusti, håller ett par veckor        
Skovfoged Danmark 1830-tal I-II   Sommar Mitten av augusti, håller ett par veckor Mört, saftigt, sött, lätt syrligt. Svag, god arom.      
Sköldinge Sörmland 1950-tal II-IV   Vinter Slutet av oktober, håller till januari Rätt saftigt, svagt syrligt      
Smålands Jätteäpple Småland     Höst Höstäpple     Kan bli jättestort, 600-700 gram  
Snilsäpple Dalarna, slutet av 1600-talet I-V   Höst September, håller en månad Medelgrovt kött, syrligt med svag arom   Gult, åsigt, medelstort  
Solveigs Eple                  
Snövit Balsgård, Sverige, 1956 (Stenbock x Persikorött Sommaräpple) III-V   Sommar Slutet av augusti, håller några veckor Mört, saftigt, sött, svagt syrligt. Lätt parfymerad smak.   Rödvitt medelstort äpple  
Spässerud Skottene, Värmland, ca 1800 II-IV   Höst Oktober, håller en månad Mört och saftigt med angenäm syrlig smak      
Stafsunds Kleiner Streifling Funnet på Stafsund, Ekerö I-III   Höst Oktober     Medelstort, plattrunt, gult äpple med röd kind  
Stenbock Värmland 1780-tal I-VI   Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Vitt, mört, saftigt kött. Inte så syrligt. Blir ofta glasigt.     Värmlands landskapsäpple
Stenkyrke Gotland, 1800-tal I-II   Höst Början av oktober, håller till november Fast, senare mört kött, saftigt sötsyrligt. Fin arom.     Gotlands landskapsäpple
Stensbergsäpple Stensbergs gård, Kalmar I-II   Vinter November, håller till april-maj Vitt fruktkött, fint, sött och med god arom   Ett gult litet äpple med svagt rödflammig solsida  
Stinas Äpple Närke ca 1900 I-IV   Höst Mitten av september, håller ett par veckor Sött och saftigt, mört med svag arom.   Stort till mycket stort äpple, åsigt, gult.  
Stor Gul Astrakan Finns på Mälaröarna I-III   Sommar Augusti     Likt Transparente Blanche  
Stor Klar Astrakan Okänt ursprung, 1800-tal II-V VII Sommar Mitten av augusti, kort hållbarhet Mört, saftigt, sött, svagt vinsyrligt. God arom. Blir ofta glasigt.      
Storeberg Västergötland, trol. Tidigt 1900-tal I-II   Höst Mitten av september, håller till december Vinsyrligt. Hushållsfrukt.   Gul grundfärg, rödflammig täckfärg  
Strimmig Vinterkalvill Tyskland I-III   Höst Början av oktober, håller en månad Mört, saftigt, sött, svagt syrligt. Svag, kryddig arom.      
Stäringe Kanske från Stäringe gård, Sörmland I-III   Sommar Slutet av augusti, håller ett par veckor Mört, saftigt, sött, syrligt. God arom.      
Stäringe Karin Stäringe gård, Sörmland, sent 1800-tal I-III   Sommar Början av september, kort hållbarhet Vitt kött, grovt, mört och saftigt. Sötsyrligt med svag arom. Kan bli glasigt.      
Suislepp Viljandi, Estland, 1800-tal II-VI VII Sommar Mitten av augusti, håller ett par veckor Gräddvitt fruktkött, ofta rosigt. Mört, saftigt, sött med uttalad syra. Hallonarom.   Gulvitt och rödstrimmigt  
Summerred Kanada 1964 I-III   Höst Mitten av september, kan lagras till januari Mört, saftigt, sött. Svagt parfymerad arom.   Avlångt rött äpple  
Sundsäpple Sunds bruk, Medelpad, tidigt 1900-tal I-V VII Höst September, håller någon månad Fast, saftigt, svagt sött och lite syrligt.     Medelpads landskapsäpple
Svanetorp Skåne, 1870-tal I-II   Höst Början av oktober, håller till nyår Mört, saftigt, sött svagt syrligt   Medelstort mörkrött äpple  
Svea Uppland, finns i Ekebyhovsparken I-III   Höst Höstäpple        
Sylvia Balsgård, Sverige, 1956 (Gyllenkroks Astrakan x Worchester Parmän) I-IV VII Sommar Slutet av augusti, håller ett par veckor Fast, sötsyrligt, saftigt. God arom.      
Särsö Sverige 1947 I-III V Höst Början av september, kan lagras till slutet av oktober Mört, syrligt, saftigt. Fin mandelarom.   Medelstort, plattrunt äpple med röda strimmor  
Sävstaholm Sävstaholms slott, Sörmland, 1800-tal II-VI VII Sommar Slutet av augusti, kort hållbarhet Saftigt med god, sötsyrlig arom. Kan bli glasigt.   Medelstort äggrunt äpple med röda strimmor  
Södermanlands Kalvill Sörmland 1800-tal I-IV   Höst Mitten av september, håller några veckor Fast, saftigt, sött, något syrligt. Hög arom.   Plattrunt gult äpple med orangeröd kind  
Södermanlandsäpple Okänt ursprung, Sörmland I-IV   Sommar Slutet av augusti, håller ett par veckor Mört, saftigt, sötsyrligt. Svag arom.      
Tegnérs äpple Lund, Skåne, 1845 I-II   Höst Slutet av september, håller en månad Gulvitt fast fruktkött, saftigt, sött och syrligt.      
Tellisaare Vilnai, Estland, 1920-tal I-V VII Höst Sent i oktober, kan lagras till långt in på våren Finkornigt kött, lite syra, fin kryddig smak   Gröngult, ganska litet äpple med svag rodnad på solsidan  
Tersmeden Okänt ursprung, 1800-tal I-IV   Höst Mitten av september, håller till november Rosigt, mört, saftigt, något syrligt fruktkött. Frisk arom.   Väldoftande rött höstäpple  
Tistads Vaxgylling Sörmland, början av 1900-talet I-IV   Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Mört, saftigt, sött, vinsyrligt. God arom.   Gulvitt äpple  
Tornpipping Okänt ursprung, tidigt 1800-tal I-II   Vinter December, kan lagras till mars Gräddvitt fast fruktkött, saftigt, sött, svagt syrligt.   Blekgrönt till gult äpple med röd kind  
Torparflickan Lokalsort från Alingsås, Västergötland I-III   Vinter T o m januari Gott ätäpple   Stort vitgult äpple  
Transparente Blanche Ryssland/Baltikum, till Sverige på 1800-talet I-VI VII Sommar Slutet av augusti, kort hållbarhet Gulvitt fruktkött som är mört, saftigt, rätt syrligt.   Avlångt, koniskt gulvitt oftast med en skarp söm Västerbottens landskapsäpple
Transparente de Croncels Champagne, Frankrike, 1869 I-III   Höst Mitten av september, håller en månad Mört, saftigt, sött, vinsyrligt med kryddig arom   Ett blont, plattrunt ganska stort äpple  
Trogsta Uppland,sent 1800-tal I-III   Höst Mitten av september, håller några veckor Gräddvitt fruktkött, fast, senare mört, saftigt, sött, syrligt      
Tunaäpple Borlänge, 1930-tal III-V   Höst Slutet av september, kan lagras till början av november Grönvitt fruktkött, saftigt, sött, syrligt     Dalarnas landskapsäpple
Tyrrestrup Danska sort                
Ulriksdals Hösthampus Överjärva, Solna I-III   Höst Oktober     Litet plattrunt äpple  
Urshults Kungsäpple Blekinge, 1700-tal (ev. Tyskland) I-IV   Höst Början av oktober, håller till jul eller längre Fast, senare mört, svagt sött fruktkött. Svagt syrligt. Saknar arom.   Högt plattrunt rött äpple  
Uveredsäpple Uvered, Västergötland, 1860-tal I-IV   Höst Mitten av september, håller någon månad Mört, saftigt, sött, något syrligt.   Rödkindat, ganska stort, plattrunt äpple  
Veseäpple Okänt ursprung, Sverige, sent 1700-tal I-II   Sommar Slutet av augusti, håller någon månad Saftigt, sötsyrligt äpple med god arom, kan bli glasigt     Bohusläns landskapsäpple
Vikarydsäpple Västergötland, 1800-tal I-II   Höst Slutet av september, håller till jul Saftigt med en frisk sötsyrlig smak   Gult medelstort äpple  
Villands Glasäpple Okänt ursprung, 1700-tal I-II   Höst Slutet av september, håller till jul Fast, saftigt, sött, svagt syrligt. Ananasarom.      
Virginskt Rosenäpple Okänt ursprung, 1800-tal II-V   Sommar Mitten av augusti, håller några veckor Mört, saftigt, sött, syrligt. Stark och god doft.   Äggrunt koniskt, halmgult med klarröda strimmor  
Vitgylling Okänt ursprung II-IV   Sommar Slutet av augusti, kort hållbarhet Mört, syrligt utan sötma eller särskild arom      
Vit Astrakan Okänt ursprung, troligen Ryssland, 1700-tal II-V   Sommar Början av augusti, ingen hållbarhet Mört, saftigt, sötsyrligt. God arom. Blir fort mjöligt.   Gulvitt äpple med korta röda-lila strimmor och stänk  
Vittsjöäpple Skåne, 1900-tal I-II   Sommar Mognar i augusti, håller några veckor Behagligt syrligt, mört.   Barnäppelstorlek.  
Vrams Järnäpple Okänt ursprung     Vinter Mognar i februari, kan lagras mycket länge Fast, ganska saftigt, syrligt   Medelstort, plattrunt, stympat koniskt  
Västergötlands Kardinal Okänt ursprung, 1800-tal I-II   Höst Slutet av september, håller till jul Fast, mindre saftigt, sött, rätt syrligt   Stort, plattrunt  
Värmlands Paradisäpple Okänt ursprung, 1700-tal I-V   Höst Slutet av september, håller till jul Vittfast, saftigt, sött, rätt syrligt fruktkött. Lingonarom.      
Wealthy Minnesota 1860 II-VI VII Höst Början av oktober, håller till jul Saftigt, friskt och vinsyrligt. Lingonarom.   Runt, medelstort äpple.  
Wealthy Röd Se Wealthy II-VI VII Höst Början av oktober, håller till jul Röd form av Wealthy   Runt, medelstort äpple.  
Weisser Wintertaffel Apfel                  
Wikstrands Favorit                  
Wöldikes Duväpple Falster, Danmark, mitten 1800-talet I-III   Höst Oktober Löst och saftigt har en söt och aningen syrlig smak. Speciell arom.      
Åkerö Åkerö säteri i Sörmland, slutet av 1600-talet II-IV   Höst I slutet av september, kan lagras till december Gulvitt fruktkött, fast, saftigt, sött, syrligt. Hög arom.   Avlångt äggrunt, tegelrött, ofta med svulst vid skaftet Sörmlands landskapsäpple
Åkerö, Strimmig Åkerö säteri i Sörmland, slutet av 1600-talet II-IV   Höst I slutet av september, kan lagras till december Gulvitt fruktkött, fast, saftigt, sött, syrligt. Hög arom.   Avlångt äggrunt, rödastrimmigt på ljus botten, ofta med svulst vid skaftet  
Åkerö, Vit Åkerö säteri i Sörmland, slutet av 1600-talet II-IV   Höst I slutet av september, kan lagras till december Gulvitt fruktkött, fast, saftigt, sött, syrligt. Hög arom.   Avlångt äggrunt, gulvitt, ofta med svulst vid skaftet  
Äs Baron Holland I-IV   Sommar September, kort hållbarhet Löst och saftigt har en fin arom.      
Ökna Lökäpple (Glanz-Reinette) Tyskland, 1800-tal I-III   Vinter Mitten av oktober, håller till februari Fast, sött, något syrligt. Tilltalande arom.   Plattrunt, bergamotteformat äpple  
Ökna Vita Vintergylling Ökna gård, Sörmland, 1800-tal I-II   Höst Början av oktober, håller till jul eller längre Vitt saftigt fruktkött, angenämt syrligt. Svag god arom.      
Ölands Kungsäpple Okänt ursprung, 1800-tal I-III   Höst Mitten av september, håller till jul Mört, saftigt, sött och lite syrligt. Bärarom.     Ölands landskapsäpple

Primärt sidofält

Hitta evenamang nära dig!

Evenemangskalender

Register över artiklar i Pomologen

Artikelregister

Läs mer om att bli medlem!

 

Här läser du mer

Medlemsrabatter

Medlemmar i Sveriges Pomologiska Sällskap får rabatt på trädgårds-produkter, beskärningsverktyg, pomologin Svenska Äpplen mm. Läs mer här

Kurser hos Studiefrämjandet

Sveriges Pomologiska Sällskap har i samarbete med Studiefrämjandet utarbetat ett koncept för en studiecirkel om äpplen. Studiecirkeln tar upp ämnen som ympning, beskärning, sortkunskap, med mera. Kontakta SPS:s ordförande för mer info.

Facebook

Sveriges Pomologiska sällskap finns oxå som en öppen grupp på Facebook.

Friskrivning

Sveriges Pomologiska Sällskap frånsäger sig ansvaret vid eventuella personskador som kan uppstå i samband med arrangemanget. Du ansvarar därmed själv för nödvändigt försäkringsskydd. I samarbete med Studiefrämjandet gäller deras försäkring

FOR

Sveriges Pomologiska Sällskap är medlem i FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation

Copyright © 2021 Sveriges Pomologiska Sällskap on the Foodie Pro Theme