Äppelallergi

Den som är allergisk mot äpplen reagerar på ett protein, Mal d 1 (Bet v 1), som finns i äpplet.Det är samma protein som finns i björk och därför är många björkpollenallergiker också allergiska mot äpplen. Den allergiska reaktionen är oftast klåda och svullnad i svalget och på läpparna.


Det mesta av proteinet sitter i äpplets skal. För en del kan det alltså räcka med att skala äpplet för att kunna äta det. Ju mer moget ett äpple är desto mer protein innehåller det, därför kan det vara bra för en allergiker att plocka äpplen som inte är riktigt mogna.


Olika äppelsorter innehåller olika mycket av det besvärliga proteinet. Nedan listar vi äppelsorter som innehåller extra lite av proteinet och dessa äppelsorter kan man som allergiker ofta äta. Vi har också en lista på äpplen som innehåller väldigt mycket av proteinet och dessa äpplen bör man alltså undvika om man är allergisk.


Proteinet är mycket värmekänsligt. Den som är allergisk mot äpplen upplever oftast att det går utmärkt att äta tillagade äpplen, t ex äppelmos och äppelpaj. Ett tips är att lägga ett äpple i mikrovågsugnen.Kör på full effekt 15-30 sekunder, då förstörs proteinet och man kan äta äpplet!


OBS! Allergi är mycket individuellt och varierar också mellan olika dagar. Prova dig fram försiktigt för att se vad som fungerar för just dig!


Äpplen för allergiker (med extra lite Mal d 1 protein)

  • Allgot
  • Belle de Boskoop
  • Cox Pomona
  • Discovery
  • Filippa
  • Gloster
  • Jamba
  • Katja
  • Lobo
  • Maglemer
  • Mutsu
  • Risäter
  • Spartan
  • Stenbock
  • Särsö
  • Transparente Blanche

Undvik dessa sorter om du är allergisk

  • Aroma
  • Fagerö
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Red Delicious
  • Stor klar Astrakan

 

Listorna ovan bygger på erfarenhet och inte på forskning.
Har du egna erfarenheter om vilka sorter som fungerar, eller vilka sorter som är värre än andra, skicka gärna upplysningar till info@svepom.se

 

WordPress theme: Kippis 1.15