• Hoppa till huvudnavigering
  • Skip to main content
  • Hoppa till det primära sidofältet

Sveriges Pomologiska Sällskap

  • Hem
  • Om Oss
    • Evenemangskalender
    • Stadgar
    • Rapporter från regionerna
    • Sällskapets historia
  • Böcker och trycksaker
  • Medlem
    • Organisationsmedlemmar
  • Medlemstidningen Pomologen
  • Kunskap
    • Musterier i Sverige
    • Beskärare och ympmästare
    • Kursledare och föredragshållare
    • Sortbestämmare
    • Landskapsäpplen
    • Pomologisk historia
    • Pomologisk litteratur
    • Pomologiska länkar
    • Ympning
    • Ympris
    • Äppelallergi
  • Kontakta oss
    • Allmän kontaktinfo
    • Styrelsen
    • Regionala kontaktpersoner
    • Arbetsgrupper
  • Ymprisbutiken!
    • Beställningformulär 2021
    • Utbud Äpple 2020
    • Utbud Päron 2020
    • Sortinformation Äpple – inför “internetmässa”
    • Sortinformation Päron – inför “internetmässan”
    • Telefonrådgivning

Äppelallergi

Den som är allergisk mot äpplen reagerar på ett protein, Mal d 1 (Bet v 1), som finns i äpplet.Det är samma protein som finns i björk och därför är många björkpollenallergiker också allergiska mot äpplen. Den allergiska reaktionen är oftast klåda och svullnad i svalget och på läpparna.

 

Det mesta av proteinet sitter i äpplets skal. För en del kan det alltså räcka med att skala äpplet för att kunna äta det. Ju mer moget ett äpple är desto mer protein innehåller det, därför kan det vara bra för en allergiker att plocka äpplen som inte är riktigt mogna.

 

Olika äppelsorter innehåller olika mycket av det besvärliga proteinet. Nedan listar vi äppelsorter som innehåller extra lite av proteinet och dessa äppelsorter kan man som allergiker ofta äta. Vi har också en lista på äpplen som innehåller väldigt mycket av proteinet och dessa äpplen bör man alltså undvika om man är allergisk.

 

Proteinet är mycket värmekänsligt. Den som är allergisk mot äpplen upplever oftast att det går utmärkt att äta tillagade äpplen, t ex äppelmos och äppelpaj. Ett tips är att lägga ett äpple i mikrovågsugnen.Kör på full effekt 15-30 sekunder, då förstörs proteinet och man kan äta äpplet!

 

OBS! Allergi är mycket individuellt och varierar också mellan olika dagar. Prova dig fram försiktigt för att se vad som fungerar för just dig!

Äpplen för allergiker (med extra lite Mal d 1 protein)

  • Allgot
  • Belle de Boskoop
  • Cox Pomona
  • Discovery
  • Filippa
  • Gloster
  • Jamba
  • Katja
  • Lobo
  • Maglemer
  • Mutsu
  • Risäter
  • Spartan
  • Stenbock
  • Särsö
  • Sävstaholm
  • Transparente Blanche

Undvik dessa sorter om du är allergisk

  • Aroma
  • Fagerö
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Red Delicious
  • Stor klar Astrakan

 

Listorna ovan bygger på erfarenhet och inte på forskning.
Har du egna erfarenheter om vilka sorter som fungerar, eller vilka sorter som är värre än andra, skicka gärna upplysningar till info@svepom.se

 

Primärt sidofält

Hitta evenamang nära dig!

Evenemangskalender

Register över artiklar i Pomologen

Artikelregister

Läs mer om att bli medlem!

 

Här läser du mer

Medlemsrabatter

Medlemmar i Sveriges Pomologiska Sällskap får rabatt på trädgårds-produkter, beskärningsverktyg, pomologin Svenska Äpplen mm. Läs mer här

Kurser hos Studiefrämjandet

Sveriges Pomologiska Sällskap har i samarbete med Studiefrämjandet utarbetat ett koncept för en studiecirkel om äpplen. Studiecirkeln tar upp ämnen som ympning, beskärning, sortkunskap, med mera. Kontakta SPS:s ordförande för mer info.

Facebook

Sveriges Pomologiska sällskap finns oxå som en öppen grupp på Facebook.

Friskrivning

Sveriges Pomologiska Sällskap frånsäger sig ansvaret vid eventuella personskador som kan uppstå i samband med arrangemanget. Du ansvarar därmed själv för nödvändigt försäkringsskydd. I samarbete med Studiefrämjandet gäller deras försäkring

FOR

Sveriges Pomologiska Sällskap är medlem i FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation

Copyright © 2021 Sveriges Pomologiska Sällskap on the Foodie Pro Theme